Deze mensen krijgen voorrang wanneer er een coronavaccin is

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft bepaald wie prioriteit moet krijgen wanneer een vaccin voor het SARS-CoV-2-virus beschikbaar komt. Dat zijn alle gezondheidswerkers zodat ze niet zouden uitvallen bij een tweede golf, alle personen ouder dan 65 jaar en patiënten tussen 45-65 jaar met risicofactoren zoals obesitas, diabetes, hypertensie of kanker.
door
Janne
Leestijd 2 min.

We wachten er al lang op, maar wanneer het eindelijk zo ver is, zal niet iedereen tegelijk een vaccin tegen COVID-19 krijgen. De HGR heeft beslist dat zorgmedewerkers, mensen ouder dan 65 en patiënten tussen 45-65 jaar met de volgende risicofactoren: obesitas, diabetes, hypertensie, chronische cardiovasculaire, long-, nier- en leverziekten, hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente vaste kankers of kankerbehandelingen.

"De genoemde groepen kunnen we ook inperken als er slechts een beperkte hoeveelheid vaccin beschikbaar zou zijn", zo voegt HGR eraan toe. De aanbeveling kan ook nog worden gewijzigd afhankelijk van het vaccintype. Zo zullen gegevens over bijvoorbeeld zwangere vrouwen en de impact van sociaal-economische en etnische achtergrond nauwlettend worden opgevolgd.

Dankzij een nauwe samenwerking met Sciensano en KCE (het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, nvdr) schat HGR dat ongeveer 4 miljoen mensen tot de risico- en prioriteitsgroepen behoren voor de vaccinatie tegen Covid-19 in België.

Anti-vaccinatiegroepen

"We voorspellen dat minstens 20 tot 30% van de mensen die tot de prioritaire en risicogroepen behoren, deze nieuwe vaccinatie zullen weigeren", stelt HGR. "Het is heel belangrijk dat we hen massaal overtuigen om zich te laten inenten."

Het beantwoorden van de vraag of er een vaccinatieplicht moet komen in België, valt niet onder de bevoegdheid van de HGR. "Het gaat hier om een politieke, en wetgevende beslissing met belangrijke ethische aspecten. Het is belangrijker dan ooit om transparante wetenschappelijke informatie te verstrekken zodat gezondheidswerkers en patiënten een ebwuste keuze kunnen maken", stelt de Hoge Gezondheidsraad. "De Belgische overheid en de media hebben een belangrijke rol in de strijd tegen de 'anti-vaccinatiegroepen'."