Bewezen: lief zijn voor jezelf maakt je ook fysiek gezonder

Heb jij je ook tijdens de lockdown voorgenomen om voortaan gezonder te gaan leven? Wees dan wat liever voor jezelf. Nieuw onderzoek wijst uit dat vaker aardige gedachten over jezelf hebben, ervoor zorgt dat je zowel mentaal als fysiek gezonder bent.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Soms moet je niet veel doen om je lichaam een gezonde boost te geven. Zo helpt lief zijn voor jezelf al een hele hoop, blijkt uit een Brits onderzoek. De positiviteit zorgt ervoor dat je hartslag naar beneden gaat en dat je lijf minder gespannen reageert zoals het bij een dreiging doet. De stress die bij die spanning komt kijken, kan je immuunsysteem verslechteren, blijkt uit eerder onderzoek.

Vriendelijk versus kritiek 

Het onderzoek werd gedaan aan de Oxford University en de Exeter University. Er werden 135 gezonde studenten van de Exeter University verdeeld in vijf groepen. Alle leden van elke groep kregen verschillende audio-instructies te horen. Het onderzoeksteam keek tijdens de instructies naar de hartslag en de zweetreactie van de studenten.

Op de audiofragmenten werden twee groepen aangemoedigd een 'vriendelijke body scan' te doen. Door het fragment werden de deelnemers door een soort meditatiesessie geleid, waarin ze lichaamssensaties moesten waarnemen. Ze werden geïnstrueerd dit uit 'liefde en vriendelijkheid voor zichzelf' te doen. De andere drie groepen luisterden naar opnames die ervoor zorgden dat de kritische zelf naar boven kwam. Alle opnames duurden elf minuten.

Veiligheid en verbinding 

Ook werd aan de deelnemers gevraagd hoe ze zich voelden. Ze kregen vragen hoe veilig ze zich voelden, hoe groot ze de kans achten dat ze vriendelijk naar zichzelf zouden zijn en hoe verbonden ze volgens hen waren met anderen. De twee groepen die werden geïnstrueerd aardig te zijn tegen zichzelf voelden zich niet alleen verbonden met anderen en zichzelf, ook hun lichaam reageerde rustiger. Hun hartslag werd lager en de tijd tussen twee hartslagen werd langer. Dat is een teken dat het lichaam flexibel kan reageren op verschillende situaties.

Andere deelnemers werd gevraagd juist hun innerlijke criticus vrij spel te geven. Deze groep zweette meer en had een hogere hartslag, dezelfde reactie die je lichaam bij een stressvolle of angstige situatie heeft.

Hulp bij mentale problemen

Auteur van het onderzoek is onder andere Dr. Hans Kirschner van de Exeter University. "Deze bevindingen geven het idee dat aardig zijn voor jezelf het lichaam kan kalmeren in stressvolle situaties. Het lijf wordt in een staat van rust en veiligheid gesteld, dat is belangrijk voor het herstellen van het lichaam", aldus de dokter.

Dr. Anke Karl van dezelfde universiteit is hoofdonderzoeker in deze studie. "Eerder onderzoek liet al zien dat vriendelijk zijn voor jezelf zorgt voor een betere gezondheid, maar we wisten nooit precies waarom. Ons onderzoek helpt ons het mechanisme van van jezelf houden te begrijpen. We hopen dat onze onderzoeksmethode in de toekomst mensen met mentale problemen zoals depressie kan gaan helpen."