MADE IN BELGIUM. Friet from desire: de opmerkelijkste frietkoten van ons land

Aan frietkoten geen gebrek in België. Wie als doel zou hebben om in elke frituur in ons land een frietje te eten, zal maar liefst 5.000 keer een bestelling moeten plaatsen. Om het kaf van de patat te scheiden, zetten wij enkele opmerkelijke zaken op een rijtje. Wij bestellen alvast een kleintje met tartaar en stoofvleessaus.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 3 min.

De recordhouders

Bernice Maheur en haar man Marc Bordeaud'huy baten al 45 jaar lang Frituur Bernice uit in Oudenaarde. Een absoluut record: geen enkele andere frituurhouder in ons land hield het al zo lang in zijn kot uit. Bernice en Marc kozen er in 1975 trouwens voor om enkel in het weekend hun frietjes te verkopen, al doen ze dat dan wel elke avond tot 2 uur 's nachts. Maar het zware werk en de leeftijd beginnen na al die jaren wel door te wegen. De twee denken aan hun pensioen en zijn op zoek naar nieuwe eigenaars, maar tot die tijd bakken Bernice en Marc gewoon vrolijk verder.

Nederenamestraat, 9700 Oudenaarde

Het stripkot

Frituur Robert La Frite in Charleroi moest de afgelopen maanden - voor de eerste keer sinds de opening in 1952 - even de deuren sluiten door de lockdown. Maar de uitbaters bleven niet bij de pakken friet zitten: de gevel kreeg een volledige make-over. De frituur moest het niet ver zoeken; Charleroi staat namelijk bekend als de hoofdstad van de Waalse strip. Op de gevel pronken nu enkele bekende gezichten zoals Lucky Luke, Bollie & Billie, Robbedoes en Marsupilami. HOEBA!

Place de l'Ouest, 6000 Charleroi

De nestor van de groep

Fritkot Max is een begrip in de wereld van de gefrituurde aardappelreepjes. Het is dan ook het oudste frietkot van ons land waar je nog steeds een lekkere portie friet kan bestellen! Max opende de deuren al in 1842 op het Burchtplein in Antwerpen, maar moest, toen de Schelde rechtgetrokken werd, van locatie veranderen. De uitbaters vonden gelukkig een nieuwe uitvalsbasis op de Groenplaats, aan de voet van de kathedraal. Ook de binnenkant werd mee verhuisd: zo vind je nu op het gelijkvloers elementen terug van het originele decor uit 1842. En op de eerste verdieping kan je nog meer frietgeschiedenis verorberen in het Frietkotmuseum.

Groenplaats 12, 2000 Antwerpen

Het buitenbeentje

Een naam bedenken voor een frituur is heel simpel: je kiest voor de locatie (zoals ‘Frituur De Molen', ‘Frituur 't Nief Hoekske' en ‘Frituur 't Oud Kerkhof'), zet je eigen naam op de ruit (bijvoorbeeld ‘Frituur Rudy', ‘Frituur Den Dries' en ‘Wim Friet') of kiest voor friettermen (zoals ‘De Puntzak', ‘Frituur Brochetje' en ‘Frituur 't Kartoffeltje). Maar de Limburgse frituuruitbater Eric Saliën gooide het over een heel andere boeg: hij liet zijn frituur in Tessenderlo registreren onder de naam ‘Némamé'. Niet zomaar een willekeurige combinatie van letters, trouwens, want wie de naam traag uitspreekt, ondervindt al snel dat het dialect is voor… ‘neem maar mee'.

Diesterstraat 111, 3980 Tessenderlo

Je bent vegan en je wilt wat

Ben je veganist, maar kan je de drang naar een lekker frietje niet langer onderdrukken? En heb je stiekem ook wel eens zin in bitterballen? Dan moet je zeker eens naar Frituur Chips in Antwerpen gaan. Naast de klassieke frituursnacks bieden uitbaters Remke Fierens en Matthias Van Vooren ook heel wat veganistische en vegetarische snacks en sauzen aan, zoals kroketten, bitterballen en een stoofpotje. Alles wordt trouwens gebakken in plantaardige olie. Zo blijf je als veganist zeker niet op je honger zitten.

Sint-Antoniusstraat 35, 2000 Antwerpen