Genk komt met primeur om luidruchtige ‘patserauto’s’ aan te pakken

Genk komt met primeur om luidruchtige 'patserauto's' aan te pakken
Foto Pexels

De stad heeft een ingenieuze oplossing gevonden om de overlast van luidruchtige, opgevoerde auto’s tegen te gaan. De ‘patserauto’s’ zullen voortaan gefilmd worden door een camera met een microfoon, die het unieke geluid van de wagens kan linken aan hun nummerplaat. Het is de eerste keer in België dat die techniek gebruikt wordt.

Genk heeft het helemaal gehad met de hinder die “patserauto’s”, uitgebouwde auto’s vaak uit het duurdere segment, en luidruchtige moto’s veroorzaken. Daarom is de stad van plan om die hinder aan te pakken door verschillende camera’s, waaronder één uitgerust met een microfoon, in te zetten op de belangrijkste invalswegen en straten waar de eigenaars van luidruchtige voertuigen in de late avond en nacht regelmatig de rust komen verstoren.

Bijkomende camera’s

Voor de Belgische primeur ging Genk de mosterd in Eindhoven halen, waar met microfoons uitgeruste camera’s de uitgangsbuurt en het bijhorende lawaai in de gaten houden. De stad Genk is van plan om bijkomende camera’s te plaatsen op de Bochtlaan en in de buurt van de rotondes op de Europalaan, die vaak misbruikt worden door racers en patsers. In de Stalenstraat wordt een camera met microfoon geplaatst om op die manier het unieke geluid dat iedere auto maakt te kunnen koppelen aan een nummerplaat en om zo de asociale bestuurders van de uitgebouwde auto’s die overlast veroorzaken, te kunnen identificeren. Bij overtredingen kan de politie eventueel overgaan tot onmiddellijke inbeslagnames.

Deze aanpak is een eerste stap in een campagne die de stad lanceert om bestuurders die patsergedrag vertonen, aan te pakken en bewust te maken van hun verkeerde gedrag. Dat plan moet nog wel goedgekeurd worden door de gemeenteraad.