Beginnen met bitcoin is makkelijker dan ooit

door
Bruno
Leestijd 4 min.

Kort en krachtig komt het erop neer dat bitcoin de enige munt ter wereld is die niet zomaar kan worden bijgedrukt. Er is afgesproken dat er slechts 21 miljoen bitcoin in omloop komen en daar kan niemand iets aan veranderen. Bitcoin geeft ons in feite de mogelijkheid om te kiezen om ons salaris te verdienen in een munt die onbeperkt kan worden bijgedrukt, de euro, of in eentje waarvan je zeker weet dat er een beperkt aantal in omloop komen.

Nu betekent dat niet dat je meteen al je spaargeld in bitcoin moet omzetten, maar het kan best interessant zijn om maandelijks een klein bedrag opzij te zetten en hiervan bitcoin kopen. Vooral in een tijd dat de euro met miljarden tegelijk wordt bijgedrukt om de economie te redden.

In de relatief korte bestaansgeschiedenis van de digitale munt is er enorm veel gebeurd. Waar je in de beginjaren nog vrij technisch moest zijn om aan bitcoin te kunnen komen, heb je tegenwoordig aan een laptop of mobiele telefoon al genoeg. Je download simpelweg een wallet-applicatie en binnen enkele minuten kun je gewoon met iDEAL je eerste aankoop doen. Beginnen met bitcoin is makkelijker dan ooit, bijvoorbeeld bij het Nederlandse handelsplatform SATOS.

Veel verschillende digitale munten

Het grootste gevaar voor beginners is het enorme aanbod aan cryptocurrencies dat je tegenkomt als je voor het eerst de markt betreedt. In principe is bitcoin namelijk niet meer dan een plukje computercode wat door iedereen gekopieerd kan worden om een eigen munt te starten. Je doet een paar aanpassingen aan de code, kiest een leuke naam uit en je hebt een nieuwe munt geschapen. Waarom zou je niet investeren in die andere muntjes? Daar zit toch veel meer groeipotentieel in? In principe kun je er op de korte termijn door slim te handelen misschien geld mee verdienen, maar mijn advies is altijd om al die andere muntjes links te laten liggen en je vooral te focussen op bitcoin. Waarom? Dat ga ik nu uitleggen.

In 1900 was de wereld voor zakenlui en handelaren één grote speeltuin. Men kon namelijk over de hele wereld handel drijven zonder rekening te moeten houden met fluctuerende wisselkoersen. Dat kon omdat er feitelijk sprake was van een wereldwijde goudstandaard. Vrijwel alle nationale valuta bevatten een vast gewicht aan goud, het waren gouden munten en dus werden ze overal geaccepteerd. Je hoefde je nationale valuta niet om te wisselen om in het buitenland zaken te doen. Als je dat vergelijkt met de situatie nu, dan zijn we er eigenlijk flink op achteruitgegaan. Wil je internationaal zakendoen? Dan ben je behalve met je business ook constant bezig met geldzaken, met het omwisselen van alle verschillende nationale valuta, waarvan de wisselkoersen ook nog eens enorm fluctueren. Met andere woorden, er zijn allemaal kosten en risico's bijgekomen.

Het is dan ook helemaal niet zo handig om allemaal verschillende munten te hebben. Stel dat je bij de Albert Heijn alleen kan betalen met de AH-coin, bij de Media Markt met de MediaCoin en bij het tankstation met de PompCoin, dan zou je constant de hele dag bezig zijn met het omwisselen van muntjes. Het is heel logisch dat de wereld langzamerhand op zoek gaat naar één munt omdat het gewoon het meest efficiënt en goedkoop is om met één betaalmiddel te werken.

Waarom ik geloof dat bitcoin de strijd gaat winnen

Als je deze logica doortrekt dan is het evident dat bitcoin de strijd per definitie gaat winnen. Stel dat jij zou mogen kiezen om je salaris te verdienen in een munt die door 10 miljoen mensen wordt geaccepteerd, of in een munt die door 1 miljoen mensen wordt geaccepteerd. Dan kies je natuurlijk altijd voor de munt die door 10 miljoen mensen wordt geaccepteerd, want dan kun je er op meer plekken mee betalen. Het functioneert beter als geld. Dit is wat het netwerkeffect van geld wordt genoemd. Hoe meer mensen een vorm van geld accepteren, hoe beter het in feite functioneert als geld. Bitcoin is als je kijkt naar het aantal gebruikers en de computerkracht in het netwerk zoveel groter dan de rest van de cryptocurrency-markt, dat het onmogelijk is om de munt ooit nog in te halen. Het netwerkeffect van bitcoin is zoveel sterker dan die van andere munten, dat het een kwestie van tijd is voordat het de gebruikers van die andere munten ook opslokt.

Bitcoin is met een straatlengte voorsprong de grootste en meest gebruikte decentrale munt. Het is de enige vorm van geld ter wereld die door niets en niemand kan worden bijgedrukt, en zal dat ook blijven. De enige vorm van geld waarmee jij weer de macht hebt over je eigen portemonnee, en niet de Europese Centrale Bank.