Jongen van 15 jaar gestorven aan builenpest na eten marmot

CDC

In Mongolië is een jongen van 15 jaar overleden aan de builenpest. Dat heeft het nationale nieuwsagentschap gemeld. Vorige week geraakte al bekend dat hij vermoedelijk besmet was met de bacterie na het eten van een marmot. 

De minister van Volksgezondheid van Mongolië heeft meegedeeld dat de 15-jarige tiener overleed na het eten van een marmot die besmet was met de bacterie Yersinia pestis, die de builenpest veroorzaakt. In Mongolië is het eten van marmotten een lokaal volksgebruik. Vijftien mensen uit de directe omgeving van de overleden jongen zijn bij zijn besmetting in isolatie geplaatst, maar mogen intussen weer vrij rondlopen.

Besmetting in Amerika 

Het nieuws van de dood van de 15-jarige tiener komt er nadat vorige week al verschillende gevallen van de builenpest werden ontdekt zowel in Mongolië als in buurland China. In de Chinese stad Bayannur werden er al maatregelen afgekondigd, zoals een verbod op de jacht en de consumptie van dragers van de bacterie – vooral de bosmarmot. Mongolië heeft in een officieel bericht zijn inwoners gewaarschuwd voor de ziekte en raadt hen aan om geen marmotten meer te eten.

In de Russische grensregio met Mongolië Boerjatië testten knaagdieren positief op de builenpest. Het land gaat de beesten daarom breder screenen. In de Amerikaanse staat Colorado bleek vorige week dan weer een eekhoorn besmet te zijn met de ziekte.

“Geen onmiddellijke bedreiging”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de ziekte gecategoriseerd als “opnieuw opduikend”, maar zegt desondanks dat er door de nieuwe gevallen geen verhoogd risico bestaat. Er is geen onmiddellijke bedreiging en de situatie wordt ter plekke goed opgevolgd, klinkt het.

De schuldige bacterie Yersinia pestis wordt overgebracht door de rattenvlo, die het aan knaagdieren doorgeeft. Mensen worden besmet door consumptie van knaagdiervlees of door een vlooienbeet zelf. Zonder behandeling heeft de builenpest een hoge mortaliteit: 30 tot 90% van de gevallen bezwijkt aan de ziekte. Antibiotica kan – indien op tijd toegediend – complicaties en de dood echter vermijden. Het ziektebeeld van builenpest gaat gepaard met pijnlijke zwellingen van de lymfeklieren. Ook koorts en hoesten zijn symptomen. De ziekte kostte doorheen de geschiedenis aan veel mensen het leven.