Zweden is voortaan "rode zone"

Reizen naar Zweden is niet langer toegelaten en wie terugkeert uit het land, moet zich laten testen op het coronavirus en een quarantaine ondergaan. Op de website van Buitenlandse Zaken is ook Zweden aangeduid als "rode zone" op de coronakaart. Voor wie terugkeert uit het Groothertogdom Luxemburg geldt dan weer een "verhoogde waakzaamheid".
door
Janne
Leestijd 1 min.

Volgens de update van de website is reizen vanuit België niet toegelaten of niet mogelijk naar Finland, Malta, Noorwegen, Zweden, bepaalde zones in Portugal (onder meer rond Lissabon) en in Spanje (het district Segrià in Catalonië en La Mariña in Galicië) en Leicester in het Verenigd Koninkrijk.

Voor wie naar Cyprus, Groenland of de Faeroër-eilanden vertrekt is een test verplicht. Voor Ierland zijn essentiële reizen toegestaan, mits een quarantaine van veertien dagen. Wie naar IJsland wil, moet een test laten afnemen of bij aankomst twee weken in quarantaine gaan.

Verplichte quarantaine

Voor terugkerende reizigers geldt nu ook een verplichte quarantaine en test voor wie terugkeert uit Zweden. Eerder al waren er rode zones in Portugal en Spanje aangeduid, net als Leicester in het Verenigd Koninkrijk.

Heel wat zones zijn ook als oranje zone aangeduid, waarbij een verhoogde waakzaamheid is aanbevolen. Dat geldt onder meer voor wie uit het Groothertogdom Luxemburg terugkomt. In dit buurland is voor het eerst in 47 dagen opnieuw een eerste corona-dode te betreuren.