Zo zie je of je beha al dan niet te klein is

Zo zie je of je beha al dan niet te klein is
Foto Unsplash

Ieder mens met borsten weet hoe moeilijk het is om een nieuwe beha te kopen. Niet alleen is het vaak oneindig zoeken naar de juiste maat – want nee, niet alle merken hanteren dezelfde maten – maar bovendien is er niets vervelender dan halfnaakt in een paskamer staan, vrezend dat de verkoopster ieder moment het gordijn kan opendoen.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat velen de aankoop van een nieuwe beha zo lang mogelijk uitstellen. Helaas heeft dat meer dan alleen esthetische gevolgen. De foute behamaat dragen kan namelijk een resem aan kwaaltjes veroorzaken, gaande van rugpijn tot hangende huidplooien. Tijd dus om erachter te komen of jouw beha’s al dan niet passen (spoiler: de kans is groot van niet). Deze tekenen wijzen erop dat je beter eens een nieuw exemplaar aanschaft.

Misplaatste beugels

De beugels in een beha zijn ontworpen om precies onder je borsten te passen – als je de juiste maat draagt. Is je beha te groot, dan zijn de ijzeren beugels dat ook en kruipen ze steeds omhoog. Is hij te klein, dan zweven je beugels als het ware enkele millimeters of centimeters voor je torso. Past je beha perfect, dan blijven ze mooi op hun plaats en liggen ze tegen je huid.

Grootste haakje

Wanneer je een nieuwe beha past, is het belangrijk dat je dat juist doet. Dat wil zeggen dat wanneer je je beha dicht doet, je dat doet op het meest losse haakje. Zit je beha zo te los, dan heb je niet de juiste maat te pakken. De strakkere haakjes dienen namelijk om je beha ook nog te kunnen dragen nadat die wat is uitgerekt door het dragen en het wassen. Belangrijk is ook dat je beha lekker stevig om je borsten heen zit en zo dus voldoende steun biedt.

Alles in de cup

Wie weleens een te kleine beha heeft gedragen, weet vast wel dat dat ervoor zorgt dat je borst er aan alle kanten uitpuilt. Boven, onder, opzij… De juiste behamaat zorgt ervoor dat je héle borst in de cup past. Dat is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor je houding. Bovendien ziet het er een stuk verzorgder uit.

Strakke band

De meeste vrouwen die een verkeerde behamaat dragen, kopen een exemplaar dat qua omtrek te ruim is. In tegenstelling tot wat velen denken, doet de band rond je torso het meeste draagwerk. De schouderbandjes zijn niet meer dan een leuk extraatje. Daarom is het zo belangrijk dat die band strak genoeg zit. Probeer volgende keer bijvoorbeeld eens een kleinere omtrekmaat en een grotere cupmaat: wedden dat dat al beter zit?