“Geen verhoogd risico na opduiken van builenpest in China”

Foto CDC

De gevallen van de builenpest die de voorbije dagen geregistreerd werden in het noorden van China vormen geen onmiddellijke bedreiging en de situatie ter plaatse wordt goed opgevolgd, zo bevestigde de WHO.

“Dat er geen verhoogd risico is, wil niet zeggen dat we de situatie niet van dichtbij opvolgen, samen met de Chinese en Mongolische autoriteiten”, zo verklaarde WHO-woordvoerster Margaret Harris tijdens een persmoment in het Zwitserse Genève. Het WHO werd naar eigen zeggen maandag op de hoogte gebracht door China.

Bosmarmot

De afgelopen dagen doken er meerdere gevallen van de builenpest op in China. De autoriteiten in de stad Bayannur, gelegen in de autonome regio Binnen-Mongolië, kondigden intussen al een reeks maatregelen af. Zo is de jacht op en de consumptie van dieren die de ziekte kunnen overdragen – en dan vooral de bosmarmot – tot eind dit jaar verboden. Het slachtoffer, een herder, werd opgenomen in het ziekenhuis van Bayannur. Zijn toestand is stabiel.

In het naburige Mongolië wordt er gevreesd dat een 15-jarige jongeman de ziekte heeft afgelopen, aldus het Chinese nieuwsagentschap. Vorige week werden er al twee gevallen bevestigd in de Mongolische provincie Khovd. Twee broers raakten er besmet na het eten van het vlees van een bosmarmot. Bijna 150 mensen met wie zij in contact geweest waren, werden preventief in quarantaine geplaatst.

Hogere mortaliteit dan corona

De builenpest wordt veroorzaakt door een bacil (Yersinia pestis) overgebracht en door de rattenvlo verspreid, en leidt tot erg pijnlijke lymfeklierzwellingen. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt, bedraagt de mortaliteit 30 tot 60 procent. Doorheen de geschiedenis richtte de ziekte enorme ravage aan.