Hoopgevende coronabehandeling lijkt herstel toch niet te versnellen

Het toedienen van bloedplasma met antistoffen leidt in veel gevallen waarschijnlijk niet tot een sneller herstel van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Die conclusie trekken onderzoekers van het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en bloedbank Sanquin in een tussentijdse evaluatie van hun onderzoek naar het gebruik van plasma.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De wetenschappers hebben de studie tijdelijk stilgelegd, ook omdat momenteel maar weinig nieuwe patiënten in ziekenhuizen worden opgenomen. Het onderzoek gaat wel door, maar met een andere insteek.

Eigen antistoffen

Hoofdvraag van het onderzoek is of coronapatiënten baat hebben bij bloedplasma van mensen die zijn hersteld van een infectie met het virus. De gedachte erachter is dat de antistoffen die genezen patiënten in hun bloed hebben wellicht het herstel kunnen bevorderen. Nadat 86 patiënten op deze manier waren behandeld, hebben de onderzoekers hun resultaten tegen het licht gehouden. Ze constateren dat driekwart van de patiënten op de dag van opname zelf al antistoffen aanmaakte. Gemiddeld waren ze al tien dagen ziek toen ze plasma van anderen ontvingen.

Nieuwe insteek

Het gebruik van plasma gaat hiermee niet overboord. De onderzoekers willen nu hun opzet veranderen en zich specifiek gaan richten op patiënten die nog geen antistoffen hebben aangemaakt. "We denken daarbij aan patiënten die na een aantal dagen ziekte niet vanzelf lijken te genezen, maar nog niet zijn opgenomen in een ziekenhuis", zegt hoofdonderzoeker Bart Rijnders. "Ook mensen die al kwetsbaarder zijn en dus een grotere kans hebben om alsnog opgenomen te worden, zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen."