Vervoering achter het stuur: de zomer van de drive-in film

Drive-in
AFP / L. Venance

Het heeft iets romantisch, nostalgisch en oer-Amerikaans: de drive-in film. Hoewel de Belgische bioscoopzalen vanaf morgen weer opengaan – zij het met maximaal 200 mensen in het publiek – komt Kinepolis deze zomer met het alternatief van de drive-in film voor mensen die hun honger naar entertainment liever stillen in de buitenlucht. En de bioscoopketen is niet alleen: over heel Vlaanderen schieten geïmproviseerde drive-in cinema’s als paddenstoelen uit de grond.

Na ons gedwongen kluizenaarsleven van enkele maanden komen we allemaal uit ons kot, en daar speelt Kinepolis handig op in. Wie het gehad heeft met uren tussen vier muren slijten, maar toch een film op groot scherm wil meepikken kan zich deze zomer laven aan drive-in films. In juli strijkt de filmkaravaan van Kinepolis On Tour neer in onder meer het Oost-Vlaamse Maldegem (3 – 7 juli) en het Limburgse Bilzen (10 – 14 juli). Nieuwe locaties zullen in de loop van de komende weken bekendgemaakt worden.

Elke dag voorziet Kinepolis tot drie keer toe plaats voor 250 wagens. Een toegangsticket kost 25 euro per auto en kan aangekocht worden op de website van Kinepolis. De films worden vertoond op groot scherm, en niet zomaar één: het grootste mobiele LED-scherm ter wereld, een mastodont van 16 op 9 meter.

Drive-in
AFP / L. Venance

Simoni regeert in Bilzen

In Maldegem, op de weide aan de Gentweg tussen Helle en Onderdijke, staat onder meer de openingsfilm ‘Interstellar’ op het programma. Ook ‘1917’, dat eerder dit jaar nog drie Oscars binnenrijfde, zal er gedraaid worden, net als de Vlaamse versie van ‘The Lion King’ en de blockbuster van het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah: ‘Bad Boys for Life’.

Die drie laatste films zullen ook in Bilzen, in de schaduw van het kasteel van Alden Biesen, vertoond worden. De programmatie wordt aangevuld met Vlaamse kaskrakers als ‘Patser’ en ‘Marina’ – niet toevallig beiden met kind van de streek Matteo Simoni in de hoofdrol. Ook de magie van Harry Potter zal in de Bilzense lucht hangen, met twee films uit de saga van de tovenaarsleerling: ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ en ‘Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2’.

Heb je geen wagen en wil je toch graag van een drive-in film genieten? Niet getreurd: Kinepolis voorziet op de drive-in locaties een aantal wagens waar je een ticket voor kan boeken.

Alternatief voor muziekfestivals

Bij gebrek aan massa-evenementen zoals muziekfestivals ontstaan ook op tal van andere locaties in Vlaanderen nu kleinschalige initiatieven om drive-ins te organiseren. Zo wordt het voetbalveld van KRC Haaltert op 12 juli omgetoverd tot een drive-in openluchtbioscoop, ter ere van de Vlaamse feestdag daags voordien. Aartselaar opent dan weer een eenmalige drive-in cinema in het weekend van 22 en 23 augustus. Parking Vlinderstraat in Heist-op-den-Berg zal elke vrijdagavond in augustus het decor vormen van een drive-in bioscoop, waar plaats zal zijn voor negentig auto’s.

Ook in veel andere gemeentes groot en klein, zoals Zottegem, Zelzate en Dranouter, zijn plannen voor drive-in bioscopen. Tot slot bundelen DPG Media, Humo, De Morgen en digitale radiozender Willy de krachten voor een heus ‘Drive-in Festival’, verspreid over vier weekends in juli en augustus, al is het daarvoor nog wachten op groen licht van de bevoegde instanties.