Twee dingen die je beter niet doet op het werk om je beter te concentreren

Twee dingen die je beter niet doet op het werk om je beter te concentreren
Foto Unsplash

Het weekend zit er weer op en dat betekent voor de meesten onder ons dat we sinds vanochtend weer lekker aan het werk zijn. Of, nu ja, ‘lekker’ is misschien wat veel gezegd. Je bent nog maar enkele uren in de weer en nu al schieten je stresslevels de hoogte in en heb je de indruk dat je je niet kan concentreren.

En er is niets zo vervelend als een lange to do-lijst gecombineerd met het concentratievermogen van een vis. Je komt terecht in een soort vicieuze cirkel van procrastinatie, stress en frustratie. Maar wist je dat er twee erg normale gewoontes zijn die die je slechte concentratiestaat nog kunnen verergeren?

Te veel vergaderingen houden

Meetings, vergaderingen, brainstormsessies… Hoe je ze ook noemt, ze nemen heel wat tijd in beslag. Volgens een onderzoek van wetenschappers aan de University of North Carolina zouden werknemers maar liefst 35-55% van hun tijd besteden aan overleggen met anderen. En daar komt dan nog eens de tijd bij die nodig is om zo’n vergadering voor te bereiden en samen te vatten. Tegenwoordig gaan veel van die meetings virtueel door, maar dat neemt niet weg dat ze erg veel (onnodige) tijd in beslag nemen. Probeer dus om alle niet-essentiële meetings te schrappen of te beperken tot een minimum.

Technologie gebruiken voor alles

Een wereld zonder laptop, smartphone, tablet… We kunnen het ons niet meer voorstellen. Gemiddeld zouden Westerlingen maar liefst twaalf uur per dag besteden aan technologische apparaten. Dat is niet alleen slecht voor je ogen, maar ook voor je concentratievermogen. Heb je een belangrijk project om af te werken, probeer dan eens om je internet uit te zetten zodat je je kan concentreren op je werk. Hoe sneller het af is, hoe sneller je weer door Instagram kan gaan scrollen.