LIFEHACK. Zo hou je meer regenwater vast in je tuin

De afgelopen maanden was het ontzettend droog waardoor het grondwaterpeil heel laag staat en we dus op lange termijn een tekort aan drinkwater zouden kunnen hebben. En als het dan eens regent, zijn dat meestal hevige stortbuien waardoor er overstromingen ontstaan en al het water meteen in de riolering en in de zee terechtkomt. Er gaat dus veel water verloren, maar daar kunnen we verandering in brengen door groene tuinen en daken aan te leggen met veel planten.
door
andries.haesevoets
Leestijd 2 min.

De klimaatopwarming is duidelijk voelbaar: het wordt steeds warmer en het is droog. Dat kan op lange termijn een watertekort opleveren als we geen actie ondernemen. Vandaag gaat nog te veel van het regenwater verloren doordat 16% van het Vlaamse gebied verhard is en het water dus meteen in de zee terechtkomt. Daarom moeten we dringend nadenken over hoe we het natuurlijke goed beter kunnen opvangen, want het grondwater zorgt ongeveer voor de helft van het kraantjeswater. Het goede nieuws is dat iedereen zijn steentje kan bijdragen door net zo weinig mogelijk steentjes in z'n tuin te leggen.

Het belang van een groene tuin

Hoe meer groen in je tuin hoe beter, want op die manier kan het regenwater in de bodem zakken en het grondwater aanvullen. Ook planten zijn goed, want ze houden de ondergrond vochtig en versterken de biodiversiteit. Een betegelde tuin is dan weer af te raden, want daardoor komt het regenwater niet in de bodem, maar wel in de riolering en vervolgens in de zee terecht. Op die manier creëer je ook wateroverlast na hevige regenbuien en loopt het watertekort tegelijk op.

Alle tegels uit je tuin weghalen is al een goed begin, maar daaronder zit droog zand waar planten niet goed op kunnen groeien, dus je moet het zand ingraven. Als je kleigrond hebt, kan je het vrijgekomen zand mengen met de klei. Daarna moet je de grond onder het oude zandbed losspitten en de tuin aanvullen met goede tuinaarde. De vrijgekomen tegels kan je gebruiken voor een stapelmuurtje om de insecten en amfibieën huisvesting en beschutting te geven.

Gezonde bodem

Je tuin kan enkel veel regenwater doorlaten als je een gezonde bodem hebt. Door nieuw organisch materiaal, zoals verteerde plantenresten, aan te brengen maak je de grond opnieuw vruchtbaar. Je kan bijvoorbeeld ook een doe-het-zelf bodemanalyse aankopen in een tuincentrum. Dat instrument geeft de zuurtegraad aan waardoor je weet of je kalk (te zuur) of tuinturf (te basisch) moet toevoegen. Alle beetjes helpen.

Verder is het belangrijk dat je je afgestorven planten in de winter laat staan en ze pas afknipt in het vroege voorjaar. Daarna moet je ze fijn knippen en op de grond leggen waardoor je je tuin als het ware eten geeft. Zelf compost maken van je groenafval is ook aan te raden en die kan je dan nadien tussen je planten leggen zodat de bodem beschermd wordt tegen uitdroging.

Meer tips en weetjes over hoe jij beter het regenwater kan vasthouden vind je op de website van Blauw Groen Vlaanderen.