BIZAR. Vrouw geeft uitleg over borstvoeding met drie wijnglazen en een spons

BIZAR. Vrouw geeft uitleg over borstvoeding met drie wijnglazen en een spons
Foto Pexels

Borstvoeding geven aan je pasgeboren baby is niet altijd gemakkelijk als mama. Het roept vaak veel vragen op, zeker als het je eerste kind is. Daarom maakte Nicky Gibbon uit Yorkshire een video waarin ze, aan de hand van drie wijnglazen en een spons, uitlegt hoe je moet weten wanneer je kind genoeg heeft. “Je moet vertrouwen hebben in je lichaam en in je oogappel”, klinkt het.  

Nicky Gibbon uit Yorkshire wilde een einde maken aan de vele onduidelijkheden over borstvoeding en alle mama’s ook vooral geruststellen als het wat minder goed zou gaan. Gibbon legt in een video stap voor stap uit hoe alles in z’n werk gaat en dat doet ze met behulp van drie wijnglazen en een spons.

Verschillende fases

Gibbon heeft een kan met water en olie, die de vetstoffen van de melk weerspiegelen, voor zich staan en mengt beide vloeistoffen door elkaar. Daarna duwt ze de spons, die de borst moet voorstellen, in het mengsel en perst ze de eerste vloeistof eruit. “In het begin zal de baby snel zuigen om de melkontwikkeling in gang te zetten”, zegt Gibbon in de video. “Daardoor zal er veel melk uit de borst komen en zal de baby snel moeten slikken. Dat is het dorstlessende deel,  want het heeft een hoog watergehalte en het zit vol met glucose om de baby wakker te houden.”

Na die eerste fase zal het zuig-, slik- en adempatroon stabiliseren en in een normaal tempo verder gaan. Door met de spons naar het tweede glas te gaan, laat Gibbon zien dat er nu meer vetstoffen vrijkomen. In het derde glas komen de laatste melkdruppels, een troebele vettige vloeistof, terecht, maar die zijn wel het meest calorie- en voedingsrijk. “Deze melk is nodig voor de gewichtstoename van het kind”, legt Gibbon uit. “Het is dus belangrijk dat je je baby lang genoeg aan de borst houdt, ook al lijkt het alsof hij of zij voldaan is doordat het kleintje niet meer zo sterk zuigt.”

Als het warm is zou het trouwens kunnen dat ze sneller stoppen met zuigen, omdat ze dan voldoende hebben aan die dorstlessende melk. “Kinderen zijn erg slim, ze weten wat ze nodig hebben. Vertrouw op je lichaam en je borsten, want ze zullen zich aanpassen aan de behoeften van je baby”, aldus Gibbon.

Populaire video

De video is populair bij alle kersverse mama’s, want ze werd maar liefst meer dan 23.000 keer gedeeld en er waren veel positieve reacties:  “Mijn vroedvrouw raadde me aan om hiernaar te kijken en ik snap alles nu veel beter! Ik ben al vijf dagen bezig en vandaag is de beste dag die we hebben gehad”,  “Verbazingwekkend en geruststellend. Ik begon het gevoel te krijgen dat ik hem misschien niet genoeg gaf, maar door deze uitleg snap ik perfect waarom hij niet zoveel wilde drinken. Het was gewoon te warm.”