BIZAR. Een menstruatiecup zou je maandstonden verkorten

Menstrueren is allesbehalve een pretje. Tijdens de tijd van de maand ervaren heel wat vrouwen zowel lichamelijke als mentale klachten en eigenlijk wil je liefst dat die maandstonden zo snel mogelijk weer voorbij zijn. Maar het is nu eenmaal een natuurlijk verschijnsel waar je als mens weinig aan kan veranderen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Tenzij je je anticonceptiepil doorslikt, krijg je op maandelijkse basis af te rekenen met je menstruatie. En aangezien niet iedereen voorstander is van die praktijk horen maandstonden er voor de meeste vrouwen gewoon bij. Uit een enquête blijkt echter dat je wel degelijk iets kan doen aan de duur van je maandstonden en dat ook nog eens op een non-hormonale manier.

Menstruatiecup

In juni 2019 werden op de Facebookpagina Put A Cup In It 1.400 menstruatiecupgebruikers ondervraagd over hun ervaringen. En dat leverde een wel erg opmerkelijke conclusie op. Maar liefst 53% van hen gaf namelijk aan dat hun maandstonden minder lang duurden sinds ze de cup gebruikten. Verklaringen voor dat fenomeen lopen erg uiteen en er is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gebeurd. Volgens sommigen is het niet meer dan een illusie dat je regels minder lang duren, omdat velen aan het einde van hun maandstonden nog een tampon of maandverband gebruiken terwijl dat eigenlijk niet meer nodig is. Volgens anderen zorgt de zuigkracht van de cup er dan weer voor dat het bloed beter circuleert en dus sneller wordt afgevoerd. Nog anderen wijten het aan de chemicaliën die vaak aanwezig zijn in tampons en maandverband; die zouden je maandstonden weleens langer kunnen laten duren volgens hen. Een eenduidig antwoord blijft voorlopig dus uit, maar wellicht loont het de moeite om eens een menstruatiecup te gebruiken als je veel last hebt van je regels.