Coronavaccin beschermt kwetsbare ouderen mogelijk niet

Het coronavaccin, dat er hopelijk zo spoedig mogelijk komt, zal mogelijk niet werken voor ouderen. Dat hebben enkele Britse wetenschappers gezegd. Het komt er dan op aan om zoveel mogelijk mensen in de omgeving van ouderen te vaccineren.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Dat oudere mensen meer risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden als ze besmet worden met Covid-19, is intussen algemeen geweten. Voor vele ouderen is het dan ook bang afwachten tot er een vaccin voor het virus beschikbaar is. Enkele Britse wetenschappers hebben echter in The Guardian verklaard dat het vaccin net voor die risicogroep niet zo goed zou werken.

Ontsteking

Wanneer mensen ouder worden, maakt het lichaam meer ontstekingsreacties aan - zelfs als ze gezond zijn. Dat zegt Arne Akbar, professor in de immunologie aan de universiteit van Londen en voorzitter van de Britse Vereniging van Immunologie. Volgens hem moeten wetenschappers uitzoeken wat er fout gaat met het immuunsysteem wanneer mensen ouder worden. "Die ontstekingsreactie bij oudere mensen is gelinkt aan zwakheid en veel negatieve effecten. We moeten echt ontdekken waar die ontsteking juist vandaan komt", klinkt het.

De felle ontstekingsreactie bij oudere mensen betekent dat een vaccin misschien niet zal volstaan. Volgens Akbar is de combinatie met een ontstekingsremmer, zoals dexamethasone, in hun geval aangewezen.

Geen paniek

Reden tot paniek is er niet, want het vaccineren van jongeren - waarbij het vaccin wel adequaat zou werken - zorgt er ook voor dat zij het niet kunnen krijgen en doorgeven aan oudere mensen.

Professor Peter Openshaw, van de Britse adviesgroep voor respiratoire virussen Nervtag, zei deze week aan Britse politici dat hij nadenkt over een paper over het richten van vaccins op verschillende leeftijdsgroepen. "Soms is het mogelijk om een kwetsbare groep te beschermen door je doel op een andere groep te richten", zei hij. "Zoiets is al eerder gedaan met griep, waarbij het vaccin in neussprayvorm aan kinderen gegeven wordt zodat hun grootouders beschermd worden."

Het inenten van gezondheidswerkers en zorgpersoneel zou ook helpen om ouderen te beschermen, aangezien zij degenen zij die het meest met hen in contact komen.

Dubbele dosis

Testen bij varkens - wiens lichaam gelijkaardig aan dat van mensen reageert - van een Brits kandidaat-vaccin van de universiteit van Oxford hebben overigens uitgewezen dat een dubbele dosis van het vaccin beter zou werken dan een enkele dosis. De hoeveelheid antilichamen in het bloed was immers veel hoger bij een dubbele dosis. "Dat is belangrijke informatie", klonk het in een verklaring. Testen op mensen zouden nu gestart worden in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Brazilië, waar nog voldoende mensen besmet zijn met het coronavirus.