Nederland zoekt vrijwilligers voor wietexperiment

door
Bruno
Leestijd 3 min.

Nederland zet een groots wietexperiment op. Gedurende vier jaar zullen in een tien gemeenten wiettelers legaal cannabis mogen leveren aan coffeeshops. Momenteel geldt er een gedoogbeleid bij onze Noorderburen. Dat houdt in dat coffeeshops wel wiet mogen kopen maar dat de teelt ervan verboden is. Voor de levering zijn de shops dus afhankelijk van criminele organisaties. Veel politici en burgemeesters hopen dat de drugscriminaliteit zal verminderen als de teelt gereguleerd wordt.

Nederland telt 573 coffeeshops die verspreid zijn over 103 gemeenten. Legaal marihuana verkopen mag wel, maar ze kweken niet. Toch niet de wiet voor recreatief gebruik. Medicinale wiet wordt gekweekt door bedrijven die wel een vergunning hebben. Veel burgemeesters wijten de drugscriminaliteit in hun stad of gemeente aan dit gedoogbeleid. Daarom heeft Nederland beslist een wietexperiment te organiseren dat ondertussen is goedgekeurd en in de zomer van 2021 van start moet gaan. 

Staatswiet verboden voor Belgen

Concreet betekent het experiment dat alle coffeeshops van een aantal geselecteerde gemeenten bevoorraad worden door wiettelers die al minstens voor de duur van het experiment een vergunning krijgen. Het gaat om de gemeenten Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Zaanstad. In die periode mogen de coffeeshops die aan de grens met België of Duitsland gevestigd zijn alleen aan Nederlanders verkopen. Voor alle coffeeshophouders gelden dezelfde regels en klanten zullen weten dat ze op kwaliteit gecontroleerde producten kopen. De hoeveelheid THC bijvoorbeeld, zal aangeduid zijn op de verpakking.

 

Vanaf 1 juli mogen geïnteresseerde wiettelers een vergunning aanvragen. Enkel inwoners uit Nederland met een bedrijf in Nederland gevestigd kunnen zo'n aanvraag doen. Zij moeten ervaring kunnen voorleggen in de teelt en minstens 10 verschillende soorten voor een totaal van 6.500 kg droge hennep per jaar kunnen produceren. De hobbykweker valt er dus tussenuit. Over welke soorten het gaat en hoe sterk de wiet mag zijn, is niet duidelijk. Eigenlijk laat men voorlopig de teler daar vrij in. Een commissie die de minister van zorg en justitie adviseert over het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen' heeft onlangs nog aangeraden om ook sterke wiet toe te laten omdat klanten zich anders toch weer zullen wenden tot het illegale circuit en het experiment mislukt.

Feminized wietzaden in 1.500 variëteiten

De meest verkochte soorten in Nederland zijn White Widow, Northern Light, Amnesia, Purple Haze en Power Plant waarbij de ene al een sterkere roes veroorzaakt dan de andere. Om deze soorten te kunnen kweken, bestellen wiettelers feminized wietzaden bij bedrijven die tot 1.500 verschillende cannabis variëteiten aanbieden. Met feminized wietzaden is de koper zeker dat hij een vrouwelijke plant zal telen. Voor wie wiet wil leveren aan coffeeshops is dat noodzakelijk. Bij de mannelijke planten komen er namelijk geen knoppen aan. Deze zijn dus niet rendabel voor de teler.

 

Het wietexperiment wordt op gemengde gevoelens onthaald. In de deelnemende gemeenten mag alleen nog staatswiet verkocht worden. Om klanten te laten wennen aan deze wiet en te voorkomen dat ze de illegale soorten op straat zullen kopen, denkt de overheid aan een overgangsperiode. Coffeeshops krijgen zo de voorraad illegale wiet verkocht en de klant kan geleidelijk aan wennen aan het gecontroleerde product. Het zou ook vermijden dat er onlusten ontstaan in de cannabisbranche omdat coffeeshops de banden met de huidige leveranciers abrupt moeten verbreken. Maar de grootste bezorgdheid is: zullen de legale telers de vraag naar wiet en hasj wel aankunnen?