BIZAR. Experts vragen duidelijke regels nadat restauratie kunstwerk alwéér fout gaat

Conservatie-experten in Spanje hebben een oproep gedaan om strengere regels voor het restaureren van kunstwerken vast te leggen. De haast wanhopige vraag komt er nadat het zoveelste kunstwerk is verpest door amateurs. Dit keer gaat het om een kopie van een fresco van de barokkunstenaar Bartolomé Esteban Murillo.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Een privé kunstverzamelaar uit het Spaanse Valencia zou 1.200 euro betaald hebben aan een meubelrestaurateur om de afbeelding van de Onbevlekte Ontvangenis van barokkunstenaar Murillo op te frissen. De restaurateur deed zijn werk echter zo beroerd dat het gezicht van de Maagd Maria zelfs na twee herstelpogingen onherkenbaar blijft.

rv

De kwestie doet denken aan het beroemde "Monkey Christ"-incident in het Spaanse Borja. Een bejaarde parochiaan probeerde er acht jaar geleden in de lokale kerk de fresco 'Ecce Homo' van kunstenaar Elias Garcia Martinez wat mooier te maken. Althans, dat was de bedoeling, want het eindresultaat was niet om over naar huis te schrijven: Jezus Christus leek wel in een aap veranderd. De beelden van de mislukte restauratie gingen al snel de wereld rond, en de gerestaureerde aapmessias schopte het zelfs tot toeristische attractie.

"Het zijn klunzen die dingen verknoeien"

Ook bij andere Spaanse kunstwerken liep het al faliekant mis, zoals bijvoorbeeld bij het 16e-eeuwse beeld van Sint-Joris en de draak: de heilige ridder had na afloop meer weg van een onschuldig Playmobil-figuurtje dan van een krijger. Voor Spaanse experten is de maat na het nieuwste incident dan ook vol. Fernando Carrera, professor aan de Galicische school voor Conservatie en Restauratie van Cultureel Erfgoed, vindt dat de auteurs van deze mislukkingen geen restaurateurs genoemd zouden mogen worden. "Laten we eerlijk zijn: het zijn klunzen die dingen verknoeien", klinkt het in The Guardian. "Ze vernielen dingen. En het gebeurt elke keer opnieuw."

De befaamde 'Monkey Christ'. AFP / Centro de Estudios Borjanos

Carrera zegt dat volgens Spaanse de wet eender wie een restauratieproject mag aangaan. "Kan je je voorstellen dat zomaar iedereen iemand mag opereren?" maakt hij de vergelijking. Om het aanzienlijke historisch erfgoed van Spanje te beschermen, zijn volgens de expert professionele restaurateurs dus erg belangrijk. Een deel van het probleem ligt echter bij het gebrek aan interesse van de beleidsmakers, klinkt het. "Sommige politici geven niks om erfgoed", zegt Carrera. "We moeten de maatschappelijke aandacht naar dit probleem brengen, zodat mensen politici verkiezen die erfgoed op de agenda plaatsen."