“Vlaanderen is zo droog als Zuid-Spanje”

Foto Belga / N. Maeterlinck

Vlaanderen kampt met een uitzonderlijk neerslagtekort. Hoewel op sommige plaatsen in ons land de regen met bakken uit de lucht viel de laatste dagen, verandert dat niets, zeggen experts. Milieuorganisatie, Greenpeace, vraagt dan ook aan onze overheden om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

«We kampen met extreme droogte en de zomer moet nog beginnen. Krijgen we na de coronacrisis een nog grotere watercrisis te verduren? Feit is: met de klimaatopwarming zien we in België langere droge periodes afgewisseld met zeer intense regenval, waarbij veel te weinig water effectief in de bodem kan dringen», aldus Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België.

Meer moerassen

Meer natuur en meer moerassige gebieden zijn hier een oplossing voor, klinkt het. Die zorgen ervoor dat regenwater weer in de bodem kan dringen. Zo wordt een strategische voorraad gecreëerd in de watercrisis. Tegelijk roept Greenpeace ook op om de onderliggende oorzaak van het probleem aan te pakken: de klimaatcrisis. «Zo niet riskeren we jaar na jaar hogere temperaturen en langere periodes van droogte», aldus Thijs.

Alarmbel

Greenpeace roept onze overheden op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen, naar analogie met het Europees Parlement in 2019. Zo kunnen meer ingrijpende maatregelen genomen worden op lange termijn.

Voor de komende dagen zal het neerslagtekort wellicht blijven aanhouden. Volgens het KMI begint de dag vandaag droog en kunnen er buien ontwikkelen. Volgende week dinsdag lopen de temperaturen op met maxima tot boven 30 graden in het binnenland.