Zelfhulp- en managementboeken lezen, doet dat wat?

Ze verschijnen met bosjes en sommige worden zelfs klassiekers: het zelfhulp- of managementboek. Wie ze allemaal wil lezen, is wel even bezig. Waarom zou je?  
door
Bruno
Leestijd 3 min.

Laatst vertelde iemand in een interview dat hij stress kreeg van alle boeken die op zijn nachtkastje lagen en die hij in zijn laptoptas 17 inch (daar passen er veel in) met zich meezeulde. Hij voelde zich genoodzaakt al die boeken te lezen, maar kon het gewoonweg niet bijhouden.

Het ging met name om zelfhulpboeken waar hij ‘een beter mens' van zou worden. Van de stress werd hij dat in ieder geval niet en zo blijkt het ook niet te werken. One step at a time, is een beter advies. Veel mensen lezen wel zelfhulpboeken, sterker nog: ze verslinden ze, maar halen er maar weinig uit. Juist omdat ze onnadenkend door die boeken heen ‘fietsen'. Wie met enige focus en een stuk rustiger zo'n boek doorneemt en eruit haalt wat voor hem van belang is, komt er verder mee.

Succesvolle mensen weten ‘waarom' ze iets doen

Toegegeven, veel ‘groten der aarde' ofwel succesvolle mensen lezen veel boeken. Dat doen ze echter niet lukraak. Ze zijn selectief in wat ze tot zich nemen en doen er dan ook echt iets mee. Datzelfde geldt voor managementboeken, oftewel ‘zelfhulpboeken voor managers'. Vorig jaar was het boek ‘Start with why' van Simon Sinek het bestverkochte managementboek. Een Engelstalig boek dat leidinggevenden leert om mensen te inspireren. Niet alleen om meer uit zichzelf te halen, maar voornamelijk om tot actie te komen. Bovendien, zo vertelt de schrijver, weten succesvolle mensen ‘waarom' ze iets doen. Dat!

Overigens; Het boek Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman stond in 2019 op 2 en Covey met zijn The 7 Habits of Highly Effective People op 3.

Je kunt ook met je Fjällraven de bossen in

Er zijn ook managers die het meer zoeken in outdoor activiteiten in plaats van boeken lezen. Je kent ze wel. Fjallraven rugzak op en lopen maar. Afritsbroek natuurlijk en een paar flinke wandelschoenen. Eerlijk is eerlijk, dat kan een mens bijzonder goed doen. Tegelijkertijd is daar ook weer een boek aan gewijd. ‘Een werkweek van 4 uur' van Timothy Ferriss. Immens populair, want wie wil dat nou niet. Het biedt de mogelijkheid om vaker die wandelschoenen aan te trekken.

Het gaat er in dit boek vooral om dat je niet moet wachten tot je pensioen met het waarmaken van je droom, maar die droom nu moet leven. Weg met de 9 tot 5 mentaliteit, en je afvragen wat rijkdom en geluk nu werkelijk voor jou zijn. Met andere woorden: vraag jezelf af of je wel voldoening haalt uit iedere dag met je Plevier tas uren op kantoor te zitten. Is dit het werk waar je een kick van krijgt? Hoeveel werk verzet je eigenlijk en heeft dat allemaal wel zin? Kan het in minder uren, met meer focus (met hetzelfde resultaat)? Allemaal vragen die je zelf zou moeten beantwoorden om te komen tot een leuker leven. Eerst dat boek lezen.