Duizenden mensen nemen afscheid van George Floyd (foto’s)

Foto AFP

In de Amerikaanse stad Houstan hebben duizenden mensen afscheid genomen van George Floyd. De zwarte Amerikaan stierf ruim twee weken geleden door politiegeweld in Minneapolis. Floyd groeide op in Houston.

Floyd lag opgebaard in een glimmende goudkleurige open kist in de Fountain of Praise-kerk in Houston. Op televisiebeelden was te zien hoe mensen langs de kist liepen om afscheid te nemen, onder hen verschillende mensen in uniform. Eén man knielde, anderen staken hun vuist op voor de kist als teken van de strijd tegen racisme.

Vanwege het coronavirus waren er bij de uitvaartceremonies strenge veiligheidsmaatregelen getroffen: de lichaamstemperatuur van bezoekers werd buiten de kerk gemeten en er werd gevraagd om afstand te houden. De meeste mensen droegen ook een mondkapje.

Wereldwijde protesten

Floyd stierf op 25 mei nadat een blanke politieagent in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op zijn nek drukte, ondanks de smeekbeden van de 46-jarige om hem te laten ademen. Na zijn dood volgden wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme. Hij wordt vandaag begraven in Pearland bij Houston.