Zwemfederatie smeekt om zwembaden maandag te heropenen

Foto AFP / P. Smith

De Vlaamse Zwemfederatie roept op om de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de zwembaden pas op 1 juli te heropenen te herzien. “Chloorwater is de veiligste omgeving die er is”, klinkt het in een open brief. Ze vragen om ook op 8 juni de deuren te mogen openen.

“De 50.000 leden van de Vlaamse Zwemfederatie en een veelvoud aan recreatieve zwemmers blijven in de kou staan. Een even groot aantal aan de andere kant van de taalgrens ook. Wij begrijpen dit niet”, zo richt de Vlaamse Zwemfederatie zich tot premier Sophie Wilmès, de ministers van Sport en de minister-presidenten.

“Chloorwater is de veiligste omgeving die er is en zwembaden worden goed geventileerd. We hebben ook een erg strikt veiligheidsprotocol voorzien voor onze clubs, waarbij we werken met kleinere groepen en met strikte social distancing. Bijna 2.000 redders hebben de afgelopen twee weken via de Reddersfederatie al een speciale bijscholing voor COVID-19 hulp gevolgd. Wij zijn helemaal klaar.”

Fredjes en Pieters

“Wij zijn met meer dan 200.000 zwemmers om u te vragen het besluit van de Veligheidsraad van 3 juni te herzien, want wij zijn ook een sport en bovendien één die bijna elke olympiade voor resultaat zorgt. Laat ons niet in de steek. Breng onze clubs niet in een situatie waarbij leden afhaken omdat zij als enige sport niet kunnen trainen. Laat de toekomstige Fredjes, Pieters, Fanny’s, Kimberly’s, Louis’, Valentines en Brigittes niet stoppen met zwemmen!”

“Steun ons en open de zwembaden op 8 juni. Wij verwelkomen u graag op een volgende training. Hopelijk maandag 8 juni al.”