Moeder (96) van de Nederlandse premier Mark Rutte overleden: “Dankbaarheid overheerst”

Foto ANP

De moeder van de Nederlandse premier Mark Rutte is overleden. Ze is 96 jaar geworden. De premier en zijn familie hebben haar afgelopen vrijdag in besloten kring begraven, maar het nieuws werd nu pas bekendgemaakt. De afgelopen weken werkte hij gewoon door.

“Op woensdag 13 mei overleed onze en mijn lieve moeder Mieke Rutte-Dilling op 96-jarige leeftijd”, klinkt het in een statement. “Naast het grote verdriet en alle dierbare herinneringen overheerst bij mijn familie en mij ook een gevoel van dankbaarheid dat wij haar zo lang bij ons mochten hebben. Wij hebben inmiddels in familiekring afscheid van haar genomen en hopen dit grote gemis de komende tijd in alle rust met elkaar te kunnen verwerken.”

Geen coronavirus

De moeder van Rutte woonde al enige tijd in een verzorgingstehuis in Den Haag. Vorige maand werd bekend dat er in het tehuis corona was uitgebroken. Daaraan is Ruttes moeder in elk geval niet overleden, want vlak voor haar overlijden is ze daar nog op getest.

Rutte was al jaren mantelzorger voor zijn moeder, die al sinds eind jaren ’80 weduwe was. De laatste weken voor haar dood kon hij haar door de coronamaatregelen niet meer bezoeken.