“Tweede verblijven kunnen op korte termijn open”

Foto Belga

Premier Sophie Wilmès heeft in de Kamer herhaald dat mensen op korte termijn terug naar hun tweede verblijf kunnen. «We gaan de heropening niet nodeloos vertragen», zei de eerste minister. Een precieze datum gaf ze nog niet.

Volgens de premier hebben virologen deze week nog bevestigd dat een heropening van de tweede verblijven geen impact zou hebben op virologisch vlak. «Daardoor zien we geen reden om die toelating nodeloos te vertragen», zei de premier.

Ze zei ook dat er niet «in clichés» gedacht moet worden. «Het gaat niet alleen om chique villa’s, er zijn ook heel veel mensen die een caravan hebben en die het recht hebben om naar hun tweede verblijf te gaan.»

Burgemeester van Middelkerke en Kamerlid Jean-Marie Dedecker drong aan op een precieze datum, maar die is er dus nog niet. Naar verluidt heeft de premier de opdracht gegeven om de gouverneurs te raadplegen, die op hun beurt de burgemeesters bevragen.

Derde fase van het exitplan

Wilmès kreeg ook vragen over de heropening van de horeca. Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert vroeg ook of het niet mogelijk zou zijn om meer leerlingen nog voor het einde van het schooljaar terug op de schoolbanken te krijgen.

De premier zei dat de derde fase van het exitplan, die op 8 juni zou ingaan, niet vervroegd kan worden. «We hebben die tijd nodig om de effecten van de afbouw te zien.»