UPDATE. ‘Maatschappelijk relancecomité’ moet samenleving heropstarten

Belga / D. Waem

Naast het economisch relancecomité richt de Vlaamse regering ook een maatschappelijk relancecomité op. Dat kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon vandaag aan in “De Zevende Dag” (Eén). Beide comités gaan in de toekomst in elkaar schuiven, voegde hij eraan toe.

Jambon stelde dat het Vlaams relanceplan zowel een economisch als een maatschappelijk luik zal hebben. Het economisch relancecomité werd een tiental dagen geleden opgericht. Vrijdag zette de Vlaamse regering het licht op groen voor het maatschappelijke relancecomité. Het volstaat niet om alleen de economie er bovenop te helpen, maar ook maatschappelijk is er heel wat werk nodig, luidt de redenering.

Het maatschappelijk comité bestaat uit specialisten uit diverse geledingen van de maatschappij: socio-econoom Ive Marx, gezondheidseconoom Lieven Annemans, professor seksueel strafrecht Liesbet Ballon, expert smartcities en inrichting van openbare ruimten Pieter Ballon, Emmaüs-bestuurder Inge Vervotte, onderwijspsycholoog Wouter Duyck, Sabine Bourgeois van het Oranjehuis en Alexandra Smarandescu, de voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad.

Geen afgevaardigde voor cultuur

Jambon erkende dat er geen specifieke afgevaardigde is van de culturele sector, maar dat geldt volgens hem ook voor andere sectoren, terwijl het relancecomité niet oneindig uitgebreid kan worden. “Bovendien ben ik ook minister van Cultuur en ik zal erop toezien dat ook de cultuur aan bod komt”, stelde de minister-president nog.