‘Adopt a grandparent’: videochat als vrijwilliger met een eenzame rusthuisbewoner

Om eenzame rusthuisbewoners een hart onder de riem te steken tijdens de huidige coronalockdown, lanceerde het Britse Carehome Group CHD het project ‘Adopt a grandparent’. Hun oproep vond wereldwijd gehoor bij 28.000 vrijwilligers, die hun vrije tijd gebruiken om de dag van hun nieuwe oma of opa op te fleuren met allerlei initiatieven.

CHD startte het project al op voor de uitbraak van Covid-19 om eenzame rusthuisbewoners in zijn dertien vestigingen in het Britse graafschap Surrey te koppelen aan vrijwilligers. Vaak stelden kinderen uit de buurt of volwassenen zonder grootouders zich kandidaat om hen te komen bezoeken. Sinds 23 maart verloopt de actie volledig virtueel, zodat de bewoners nu ook de zelfquarantaine ten gevolge van de coronapandemie aangenaam kunnen doorkomen.

Videochatten met een vreemde

Om ze aan een geschikte persoon te koppelen, moeten de rusthuisbewoners en de vrijwilligers elk een korte vragenlijst invullen over de dingen die ze wel en niet leuk vinden. Het is namelijk belangrijk dat er van de twee kanten een goede band ontstaat. Daarom zijn er ook eerst enkele introductiesessies onder het toezicht van het personeel om te zien of ze met elkaar overweg kunnen.

Eens er een goede match is gevonden, houden de rusthuisbewoner en de vrijwilliger vanop afstand contact via videochats of telefoongesprekken. Ook kinderen worden aangemoedigd om tekeningen, brieven en gedichten op te sturen, zodat de dag van hun nieuwe oma of opa helemaal opfleurt.

Vervolg na crisis

‘Adopt a grandparent’ is niet enkel positief voor de geadopteerde grootouders, maar ook de kandidaten halen er veel voldoening uit. Vaak is het een manier om de leegte op te vullen als ze zelf hun familie verloren of nooit gekend hebben.

Voorlopig is de actie beperkt tot de rusthuizen van CHD, maar ze willen het project over de hele wereld uitrollen. Ook na de coronapandemie zijn er plannen om het voort te zetten, waardoor er dan hopelijk fysieke ontmoetingen kunnen plaatsvinden tussen ‘grootouder’ en ‘kleinkind’. Wie nu al een rusthuisbewoner wil adopteren, kan dat via de website van CHD.