Vier tips om toch seksueel te experimenteren in tijden van corona

Woon je niet samen met je lief? Of ben je single tijdens deze quarantaine? Wanhoop niet, want volgens VUB-relatietherapeut en seksuoloog Bert Van Puyenbroeck is deze lockdown het uitgelezen moment om aan zelfreflectie te doen. Dat is zeker ook zo op relationeel en seksueel vlak.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Van Puyenbroeck spitst zich toe op familierelaties, identiteit en seksualiteit: “Deze uitzonderlijke periode is het uitgelezen moment om in onze tuin te werken, samen een picknick te houden en tot rust te komen. Maar het vertoeven buiten onze comfortzone in deze quarantaineperiode kan ons ook prikkelen om zaken anders aan te pakken en nieuwe ideeën te verkennen, ook op seksueel gebied.”

Neem tijd voor introspectie

Keer je naar binnen nu we niet naar buiten mógen gaan. Tijdens deze periode doe je, weg van de drukte en hectische routines, aan zelfreflectie. Wat vind ik nu écht belangrijk? Wat wil ik op relationeel en seksueel vlak in mijn leven meer plaats geven? Trek tijd uit om echt tot jezelf te komen, om daarna weer met de nodige zelfkennis bij elkaar te komen.

Breek het taboe op zelfbevrediging

Masturbatie is een onderwerp dat ook binnen koppels nog al te vaak in de taboesfeer blijft. Dit is hét moment om dit onderwerp te bespreken met je partner. Zeker nu mensen die niet samenwonen met hun partner geen seks mogen hebben, is zelfbevrediging zowat de enige mogelijke seksuele activiteit. Het is bovendien goed om je stress te ontladen.

Experimenteer met sociale media

Waarom WhatsApp, FaceTime en Skype niet creatief inzetten om je partner te prikkelen? Zeker als je niet samenwoont, kan dit grappig en leuk zijn. Ga eens virtueel samen in bad. Stel elkaar drie vragen over je erotische voorkeuren. Schrijf samen aan een erotisch verhaal. Alleszins, weet dat deze periode van quarantaine ook weer voorbijgaat. Er komt een moment waarop we elkaar opnieuw mogen aanraken, zoenen en vrijen. Je komt dan graag samen geïnspireerd uit deze periode.

Laat je niet regeren door angst

Het gevaar is reëel, maar laat angst niet je keuze zijn om hier mee om te gaan. Aan elke wolk zit een zilveren randje, en ook deze situatie biedt nog altijd kansen. Kom tot rust en kijk wat er nog lukt. Welke mogelijkheden aan creativiteit heb je wel nog? Wat kan je allemaal doen om je dagelijkse leven betekenisvol in te vullen? En: ook niets doen, is soms heel veel doen.