Wereldeconomie stort in elkaar: “Zwaarder dan de financiële crisis van 2008”

Foto AFP / A. Weiss

De Belgische economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 6,9 procent als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook voor de wereldeconomie een fikse klap voorziet. Het IMF verwacht alvast de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie.

Mondiaal rekent het IMF voor 2020 op een economische neergang van 3 procent.

De wereldwijde economie zou volgend jaar met 5,8 procent kunnen herstellen, in het geval van een scenario waarbij de pandemie in de tweede helft van dit jaar afzwakt en de beperkende maatregelen kunnen worden versoepeld. Dankzij overheidssteun zou de economische activiteit dan normaliseren in 2021. Voor de eurozone wordt een herstel van 4,7 procent vooropgesteld.

Onzekerheid troef

IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath benadrukt dat de ramingen nog erg onzeker zijn. Als de virusuitbraak langer duurt, zou de schade veel hoger kunnen uitvallen. Wanneer de pandemie aanhoudt tot volgend jaar, sluit Gopinath niet uit dat de wereldeconomie in 2021 nog met een extra 8 procent krimpt.

Ze stelt dat het hoe dan ook een zwaardere recessie zal zijn dan de financiële crisis van 2008. Volgens haar heeft de wereld sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer zo’n fikse economische dreun gehad. In geld uitgedrukt gaat er dit jaar en volgend jaar zeker voor z’n 9 biljoen dollar aan economische waarde in rook op, becijfert de econoom. Dat is meer dan de economieën van Duitsland en Japan bij elkaar.