Bernie Sanders stapt uit Democratische presidentsrace

Bernie Sanders stapt uit Democratische presidentsrace
AFP / M. Ngan

De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft een einde gemaakt aan zijn presidentscampagne. Sanders was de laatste tegenkandidaat van Joe Biden voor de Democratische nominatie.

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft zijn campagne stopgezet. Dat maakte de senator bekend in een verklaring aan zijn medewerkers.

Op die manier maakt Sanders de weg vrij voor voormalig vicepresident Joe Biden, die het in november moet opnemen tegen de Republikeinse presidentskandidaat en zittend president Donald Trump. Daarvoor moet hij eerst nog officieel door de partij worden voorgedragen als kandidaat op een conventie, die werd uitgesteld tot augustus vanwege de coronacrisis.

Groot verschil in afgevaardigden

Dat Sanders zich zou terugtrekken, was verwacht na enkele nederlagen op belangrijke dagen in de voorverkiezingen. In totaal kon Sanders 914 afgevaardigden voor de Democratische partijconventie achter zich scharen, Biden 1.217. De 78-jarige senator uit Vermont maakte zich populair als progressieve Democraat. In 2016 had Sanders de Democratische voorverkiezingen verloren ten voordele van Hillary Clinton.