Maatregelen blijven opvolgen is nog altijd de kernboodschap

maatregelen
Foto Unsplash

Viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht blijft onderstrepen dat we de maatregelen van ’social distancing’ moeten blijven toepassen. Hij zei op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid dat hij dezer dagen vaak geconfronteerd wordt met de vraag hoe het komt dat er dagelijks zoveel nieuwe besmettingen bijkomen, terwijl er toch al een hele tijd maatregelen werden opgelegd.

“Met de maatregelen van afstand houden hebben we de samenleving in kleine groepen ingedeeld: gezinnen, mensen in woonzorgcentra en bedrijven bijvoorbeeld. Door de ontmoetingen met anderen te beperken, voorkomen we dat het virus zich kan verspreiden. Maar binnen die groepen kunnen wel nog besmettingen worden doorgegeven, vandaar die nieuwe gevallen. Maar met de maatregelen die we hebben opgelegd, zorgen we er toch voor dat de epidemie beheersbaar blijft”, aldus Van Gucht.

Bemoedigende tekenen

Afgezien daarvan vindt Van Gucht dat er een paar bemoedigende tekenen zijn: zo stabiliseert het aantal ziekenhuisopnames per dag. Hij wil nochtans niet gezegd hebben dat we hiermee op de langverwachte piek zijn gekomen. “Op de piek zullen we pas zicht krijgen als hij achter de rug ligt”, zegt de viroloog.