Kwart van de thuiswerkers is thuis minder productief

Kwart van de thuiswerkers is thuis minder productief
Foto Pexels

Door de coronacrisis werkt 44% van de ondervraagde Belgische werknemers momenteel thuis en 33% kan helemaal niet meer werken. Bij de thuiswerkers zegt 25% minder productief te zijn thuis dan op kantoor en 16% ondervindt meer stress dan normaal. Dat blijkt uit een studie van jobsite StepStone bij ruim 5.200 Belgen.

Op donderdag 12 maart vermeldde 51% van de Belgische werknemers dat hun dagelijkse werkroutine werd beïnvloed door COVID-19. Twee weken later is dat aantal gegroeid tot 89% van de Belgische werknemers die zeggen dat ze in hun dagelijks werk rechtstreeks impact ondervinden van het virus.

Van de Belgische werknemers werkt nu 44% van huis, omdat hun kantoor gesloten is. 33% kan voorlopig niet werken, omdat hun bedrijf gesloten is. 23% moet nog steeds naar hun gebruikelijke werkplek gaan.

Steun voor politici

Bij de thuiswerkers zegt 25% minder productief te zijn thuis dan op kantoor en 16% zegt meer stress te ondervinden dan normaal. De belangrijkste redenen voor de toegenomen stress zijn het gebrek aan sociaal contact (57%), het gevoel dat ze zich moeten bewijzen aan hun manager (48%), langer werken dan normaal (46%) en oppassen op de kinderen (43%).

In de afgelopen twee weken is de steun voor zowel de Belgische politici als de werkgevers aanzienlijk toegenomen. Voor politici is de steun meer dan verdubbeld (van 36% van de Belgen die zeggen dat politici de juiste beslissingen nemen tot 74%). Ook voor de werkgevers zijn de werknemers steeds positiever. Maar liefst 80% (tegenover 61% op 12 maart) zegt nu dat hun werkgever de juiste maatregelen heeft genomen.