Coronavirus: dertig nieuwe overlijdens in België

coronavirus
AFP / Alissa ECKERT

Er zijn opnieuw 30 personen overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat brengt het totale aantal overleden personen op 67, zo melden de interfederale woordvoerders Steven Van Gucht en Emmanuel André. Het gaat om de grootste stijging tot dusver op één dag.

«We zien de voorbije 24 uur nog steeds een verdere en sterkere stijging van de cijfers. Dat ligt in de lijn der verwachtingen. Het is op dit moment te vroeg om een impact van de maatregelen te voelen», zei Van Gucht op een persconferentie.

Er liggen momenteel ook 238 personen op intensieve zorg, een stijging met 74. Daarvan worden 167 personen beademd (+53). In totaal liggen er 1.089 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. De ziekenhuizen namen de voorbije 24 uur 299 nieuwe patiënten op, 58 mochten het ziekenhuis verlaten.

558 nieuwe besmettingen

Het totale aantal nieuwe, bevestigde besmettingen nam toe met 558. Daarvan komen er 292 uit Vlaanderen, 200 uit Wallonië, 50 uit Brussel. Zestien waren van onbekende origine. Het cijfer is een onderschatting, want niet iedereen met vermoedelijke symptomen wordt getest. Het totale aantal bevestigde gevallen komt daarmee op 2.815 te liggen.

De personen die de voorbije dagen overleden zijn bijna allemaal 65-plussers. Twee van hen waren tussen 45 en 64, één tussen 25 en 44. Bijna altijd speelden ook onderliggende aandoeningen, zei Van Gucht.

Van Gucht benadrukte tot slot dat alle leeftijden kunnen besmet raken. «Het is zo dat jonge mensen gelukkig geen ernstige ziekte meemaken. Maar ze kunnen het virus wel verspreiden. Het is daarom belangrijk dat iedereen, ook jonge mensen, hun gedrag aanpassen.»