Marc Van Ranst: "Ga deze zomer niet op reis"

Volgens viroloog Marc Van Ranst kunnen buitenlandse reizen in de zomer nog in het gedrang komen door het coronavirus. Ook vindt hij het geen goed idee om de grote festivals te laten doorgaan. Daarnaast betreurt hij ook dat de lessen op school zijn geschrapt.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

"Stel dat het virus midden of eind mei ten einde loopt in ons land, dan betekent dat nog niet dat het ook uitgedoofd is in andere landen, waar corona nu pas de kop opsteekt of zelfs nog moet doorbreken", laat viroloog Marc Van Ranst optekenen in een interview met Het Laatste Nieuws. Gevolg kan zijn dat Belgen die in eigen land de dans ontsprongen zijn, elders besmet raken en het virus weer meenemen. "Ik zou alleszins een pauze inlassen voor internationale reizen. Vorig jaar was ik in de Ardennen: dat was heel fijn. Ik zou nu ook kiezen voor een vakantie in eigen land. Al was het maar om de horeca te ondersteunen. Naar zee kan ook, als we voldoende afstand houden van elkaar."

"Ik verwacht nog meer reisverboden"

Van Ranst oordeelt ook dat de grote festivals zoals Graspop (18-21 juni), Rock Werchter (2-5 juli) en Tomorrowland (17-26 juli) beter afgelast worden, in navolging van het Engelse Glastonbury (24-28 juni). "Laat je mensen uit landen waar het virus nog woedt naar België reizen, dan riskeer je corona hier te herintroduceren. Bovendien zullen veel artiesten afzeggen - ik verwacht immers nog meer reisverboden."

Voor kleinere festivals ziet Van Ranst geen probleem. "Op voorwaarde dat we tegen dan op nul besmettingen zitten. En we zien in China dat de epidemie in de eindfase een lange staart kan hebben."

"Ik rekende op kinderen voor de groepsimmuniteit"

De viroloog betreurt nog dat de overheid besliste om de lessen op school te schrappen. De politiek volgde daarin de wetenschappelijke experten niet, zegt hij. "Ik rekende op de schoolkinderen om bij te dragen aan de groepsimmuniteit", aldus Van Ranst. "Kinderen die besmet raken, worden over het algemeen niet zo ziek als volwassenen. Maar ze krijgen wel antistoffen, en zijn dus voor een paar jaar veilig tegen het virus."

Dat Frankrijk de scholen sloot, verhoogde volgens hem de druk op Franstalige politici. "In Wallonië kijken de mensen meer naar het Franse TF1 dan naar RTBF: Di Rupo zou onmogelijk aan de kiezers in Wallonië uitgelegd kunnen hebben waarom die maatregel bij ons niet werd ingevoerd."