BREAKING. Regering schorst lessen en sluit alle horeca door corona-epidemie

Regering schorst lessen en sluit alle horeca door corona-epidemie
Belga / B. Doppagne

Vanaf vrijdagnacht om 24 uur gaan alle restaurants, discotheken en cafés dicht tot 3 april. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) aangekondigd na afloop van de Nationale Veiligheidsraad over de aanpak van het coronavirus. Ook de lessen worden vanaf maandag geschorst.

De federale regering heeft na overleg met het Nationaal Gezondheidscomité nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in ons land te vertragen. Alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, ongeacht hun omvang, worden tot 3 april opgeschort. Tot die datum zal er ook geen les gegeven worden. Vanaf vrijdagavond 24 uur moeten bovendien alle restaurants, café’s en discotheken tijdelijk de deuren sluiten.

Bescherming van ouderen

De lessen op de scholen worden vanaf maandag tot 3 april opgeschort, maar er wordt opvang voorzien voor kinderen van professionals uit de gezondheidszorg en voor kinderen van mensen die moeilijk opvang kunnen voorzien. Zo wordt vermeden dat de leerlingen bij hun grootouders terechtkomen.

“De omkadering van de kinderen wordt verzekerd, op zijn minst voor mensen die werken in de gezondheidszorg, en voor kinderen voor wie het niet mogelijk is om andere opvang te voorzien dan door oudere mensen”, zei Wilmès. Oudere mensen zijn meer kwetsbaar voor het virus. “Het idee is niet dat de kinderen worden opgevangen door hun grootouders”, beklemtoonde ze. De crèches blijven open, verzekerde de premier.

Apotheken en voedingswinkels blijven open

Ouderen krijgen dan ook het advies om thuis te blijven en indien nodig te winkelen in de kalme uren. Voedingswinkels en apothekers blijven open zoals normaal, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten. De federale regering heeft ook het federaal rampenplan afgekondigd, wat betekent dat alle maatregelen in verband met het coronavirus voortaan federaal genomen zullen worden en voor heel het land zullen gelden.

Er komt weliswaar geen verbod op het gebruik van het openbaar vervoer, maar de overheden vragen het gebruik te beperken tot noodzakelijke momenten en buiten de piekuren.