Coronavirus: 59 nieuwe gevallen, de teller staat op 109 in ons land

De FOD Volksgezondheid heeft 59 nieuwe gevallen van het coronavirus in ons land geregistreerd, zo meldde die vanochtend in een nieuwe update. Dat brengt het totaal op 109 gedetecteerde gevallen.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Van de 109 mensen is één patiënt genezen, 65 patiënten wonen in Vlaanderen, 12 in Brussel en 31 in Wallonië. Donderdag gingen 441 stalen naar de labo's en in 59 gevallen was het staal positief op het nieuwe coronavirus, Covid-19.

De meeste positieve gevallen zijn onlangs naar Italië gereisd, maar Volksgezondheid ziet ook besmettingen die plaatsvonden in ons land. "Dit is meestal beperkt tot familieleden en dichte contacten van de patiënten. We verwachten dat dit aantal verder zal blijven stijgen."

Nederland

In Nederland is voor het eerst iemand overleden die besmet was met het nieuwe coronavirus. Een 86-jarige man die opgenomen was in het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam is vandaag gestorven, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De besmettingsbron van deze patiënt is tot nu toe onbekend.

Nadat bekend werd dat de patiënt COVID-19 had, is hij in isolatie verzorgd, zegt het RIVM. Het ziekenhuis en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) hebben de contacten van de patiënt (bezoekers en verzorgers) in kaart gebracht en gaan na of zij klachten hebben. Aan alle contacten van de patiënten die verkoudheidsklachten of koorts hebben, is gevraagd om thuis te blijven. Zo nodig worden zij getest, klinkt het.

Eurosongfestival

De verspreiding van het nieuwe coronavirus heeft ook gevolgen voor het Eurosongfestival, dat op 12, 14 en 16 mei in ons buurland plaatsvindt. De Nederlandse organisatie kijkt naar verschillende mogelijke scenario's. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gezegd. Over deze mogelijke alternatieven vindt ook overleg plaats met EBU, de Europese producent van het evenement.

De woordvoerder wil niet ingaan op de inhoud van deze mogelijke scenario's, bijvoorbeeld of het een optie is om het songfestival door te laten gaan zonder publiek. "Het is op dit moment te vroeg om in te gaan op deze eventuele scenario's, aangezien deze afhankelijk zijn van de ontwikkelingen de komende periode. Onze focus ligt nog steeds op het produceren van een onvergetelijk Eurovisiesongfestival."