UPDATE. Brussels Airlines vermindert vluchtaanbod in Europa door coronavirus

AFP / P. Pavani

De FOD Volksgezondheid heeft 27 nieuwe gevallen van het coronavirus in ons land geregistreerd: 16 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 9 in Wallonië. De totaalbalans staat hiermee op 50. Brussels Airlines neemt intussen verregaande maatregelen: de luchtvaartmaatschappij vermindert als gevolg van het coronavirus het vluchtaanbod in Europa tussen 8 en 28 maart met 23 procent.

Eerder had Brussels Airlines al in het vluchtaanbod naar en van Italië geknipt met 30 procent. Die maatregel wordt nu uitgebreid. «Aangezien de lage vraag naar vliegtuigtickets in Italië en in heel Europa aanhoudt, is Brussels Airlines genoodzaakt haar maatregelen uit te breiden en haar vluchtaanbod verder te reduceren», zegt de luchtvaartmaatschappij in een mededeling.

Concreet worden bijkomende vluchten van en naar Italië en de rest van het Europees netwerk geannuleerd. In totaal gaat het om een reductie van 23 procent van het Europese vluchtaanbod tussen 8 en 28 maart.

UZ Leuven bestelt tweede coronatester

Ondertussen heeft het UZ Leuven een tweede toestel besteld om stalen te testen op het coronavirus. Dat meldt De Standaard en wordt bevestigd door professor Marc Van Ranst, diensthoofd van het labo.

Ziekenhuizen sturen de stalen van patiënten bij wie het coronavirus vermoed wordt naar het UZ Leuven, die deze stalen testen op het virus. Het UZ Leuven moet dagelijks een toenemend aantal testen uitvoeren. «We hebben een tweede toestel besteld om indien nodig meer testen te kunnen uitvoeren», aldus Van Ranst.

Tekort

Het grootste probleem voor het UZ Leuven is het dreigend gebrek aan chemische stoffen om testen uit te voeren, een wereldwijd probleem volgens Van Ranst. «Het is een dagelijks gevecht om er geleverd te krijgen. Ik doe dan ook een dringende oproep aan artsen om geen testen te laten uitvoeren als de patiënt geen symptomen vertoont.»