Dit is waarom neuzen van honden koud zijn

Foto Pixabay

Iedereen die thuis een trouwe viervoeter heeft rondlopen, vraagt zich wel eens af waarom de beestjes een koude neus hebben. Onderzoekers aan de universiteit van Lund (Zweden) en Semmelweis (Hongarije) hebben een antwoord gevonden op die vraag. Honden gebruiken hun neus om warmte op afstand te voelen.

Het onderzoek bestond uit twee experimenten. Eerst werden drie honden ‘dubbel blind’ gemaakt, zodat ze niet konden zien of ruiken. De beesten kregen daarna de keuze tussen een warm en koud object. Beide voorwerpen werden op een afstand geplaatst en als de dieren het warme voorwerp kozen, werden ze beloond. In de meeste gevallen slaagden de honden erin: ze kozen bijna allemaal voor het warme voorwerp.

De jacht

Bij het tweede experiment werden dertien honden gebruikt. De test was bijna hetzelfde, alleen werden er nu hersenscans genomen terwijl de honden de voorwerpen moesten kiezen. De scan toonde aan dat er alleen hersenactiviteit was in reactie op het warme object.

De wetenschappers denken dat temperatuur aanvoelen kan helpen bij het jagen op warmbloedige dieren. Honden zijn niet de enige dieren die warmte op deze manier waarnemen. Sommige insecten, reptielen en vleermuizen kunnen dit ook.