UPDATE. Zes nieuwe besmettingen in België

BREAKING. Zes nieuwe besmettingen in België
Belga / N. Maeterlinck

Er zijn zes nieuwe besmettingen met het coronavirus in België vastgesteld. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block maandag, na afloop van een Overlegcomité op de Lambermont. Daarmee komt het totale aantal in ons land op acht gevallen, waarbij de eerste patiënt al genezen is. Alle nieuwe besmettingen betreft mensen die teruggekeerd zijn uit het risicogebied in het noorden van Italië.

“Ze zijn afkomstig uit verschillende delen van het land», zei De Block. «Drie van hen komen uit hetzelfde gezin. De meesten zijn ook niet heel erg ziek, maar ik vraag toch om de privacy van die mensen te respecteren en niet op die mensen te jagen. Sommigen zijn thuis, anderen zijn in het ziekenhuis. Er is sowieso opvolging.»

Ook het geval dat maandagochtend gemeld werd door de Brusselse autoriteiten, een patiënt die recentelijk is teruggekomen uit Milaan, is inbegrepen in de zes nieuwe gevallen.

“De meesten hebben zich spontaan gemeld bij het ziekenhuis omdat ze uit het risicogebied komen, en proactief een test aangevraagd”, aldus De Block. “Er zijn honderden testen gebeurd, dan is het ergens wel logisch dat er zes positieve gevallen zijn. We hadden op voorhand gezegd dat dit een cruciale week zou zijn, nu de mensen terugkeren uit vakantie.”

“Coherente aanpak nodig”

Maandag zat de federale regering voor het eerst samen met de deelregeringen op het niveau van de ministers. «Maar het is lang niet de eerste keer dat er overleg is», benadrukte premier Sophie Wilmès na afloop. Zo is er een Risk Management Group met experts die op regelmatige basis overlegt. Ook De Block beklemtoonde dat het er nu op aan komt elkaar goed op de hoogte te houden. «Maatregelen die genomen worden, moeten proportioneel zijn én effect hebben. Heel belangrijk is dat er een coherente aanpak komt, voor het hele land.»

De federale diensten plannen voortaan elke dag om 10 uur een update van het aantal nieuwe gevallen.