Een tweede Belg is besmet met het coronavirus

Dit gebeurt er als het coronavirus België bereikt
AFP / M. Medina

Er is een tweede besmetting met het nieuwe coronavirus Covid-19 vastgesteld in ons land. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op een persconferentie.

De patiënt in kwestie vertoont milde klachten maar verkeert voor het overige in goede gezondheid, verduidelijkt ze.

Het gaat om een vrouw die verbleef in een regio in Frankrijk waar het coronavirus aanwezig was. De patiënt werd opgenomen nadat ze aan artsen signaleerde last te hebben van keelpijn en een hoest. De vrouw is opgenomen in het UZ Antwerpen, dat één van de referentiecentra is voor deze ziekte, en vertoont slechts milde klachten.

“We proberen nu te voorkomen dat het virus zal uitbreken in ons land”, verklaarde Minister De Block verder. “We voeren dag en nacht tests uit. Veel mensen keren terug uit vakantie. De volgende dagen zullen we moeten bekijken van waar de vakantiegangers terugkeren en of ze besmet zijn met het coronavirus.”

In de namiddag komt de regering ook bijeen om een stand van zaken op te maken. Ook Tom Auwers, de voorzitter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, zal aan de vergadering deelnemen.

Luchthaven Charleroi neemt maatregelen

De luchthaven van Charleroi neemt alvast extra maatregelen nadat is vernomen dat de eerste Luxemburgse patiënt die mogelijk besmet is met het coronavirus de Waalse luchthaven is gepasseerd. In Spanje is een vrouw uit Navarra die besmet raakte met het virus opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw was afgelopen week enkele dagen in België en haar toestand is ernstig.

De FOD Volksgezondheid verstrekt informatie via www.info-coronavirus.be. Er is ook een callcenter waar je terechtkan met je vragen (0800/14689).