Eerste CDU-kandidaat voor opvolging Angela Merkel meldt zich

door
Belga
Leestijd 1 min.

Norbert Röttgen heeft zich als eerste openlijk gemeld als kandidaat om Annegret Kramp-Karrenbauer op te volgens als voorzitter van de CDU. De partijleider is ook kandidaat voor de opvolging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Kramp-Karrenbauer kondigde eerder aan met mogelijke opvolgers te zullen praten om volgende week een kandidaat naar voren te schuiven. De 54-jarige Röttgen heeft zich dinsdag per mail kandidaat gesteld en heeft ook al met Kramp-Karrenbauer gesproken. Hij is in een eerder kabinet minister van Milieu geweest en profileert zich tegenwoordig als buitenlandexpert.

Röttgen werd tot nu toe niet genoemd in het rijtje van kanshebbers. Dat waren wel Armin Laschet (minister-president van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen), Friedrich Merz (voormalig fractievoorzitter in de Bondsdag) en Jens Spahn (minister van Volksgezondheid). Die hebben zich nog niet openlijk gemeld.

Behalve Röttgen hebben nog twee kandidaten zich gemeld bij de partijleiding. Hun namen worden niet bekendgemaakt zolang ze zelf niet naar buiten treden.

De CDU kiest in een speciale partijbijeenkomst een nieuwe partijleider.

Bron: Belga