Mark Zuckerberg langs achterdeur op bezoek bij Europese Commissie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Facebook-topman Mark Zuckerberg brengt vandaag een bezoek aan de Europese Commissie. Hij zal er met enkele commissarissen van gedachten wisselen over internetregulering en over democratie en fundamentele rechten. Opvallend: het bezoek van Zuckerberg vindt achter gesloten deuren plaats. Woensdag wordt het actieplan van de Europese Commissie inzake artificiële intelligentie verwacht. Later dit jaar presenteert ze wellicht ook voorstellen om de aansprakelijkheid van sociale media en andere internetplatformen in wetgeving te gieten. Het mag in dat opzicht geen verrassing zijn dat na Alphabet-topman Sundar Pichai vorige maand nu ook ceo Mark Zuckerberg van Facebook een bezoek brengt aan de Europese Commissie. Beiden willen hun input geven.

De Amerikaan zal samenzitten met vicevoorzitters Margrethe Vestager en Vera Jourova, die bevoegd zijn voor respectievelijk Digitale zaken en Waarden en transparantie, en met commissaris voor Interne markt Thierry Breton. Met Vestager en Breton zal Zuckerberg volgens een woordvoerder van de Commissie praten over de digitale agenda van het uitvoerend orgaan van de EU. Met Jourova zou het gesprek over democratie en fundamentele rechten moeten gaan, zoals het garanderen van vrije en eerlijke verkiezingen, de strijd tegen desinformatie en politieke advertenties.

Afgelopen weekend was Zuckerberg reeds te gast op een internationale veiligheidsconferentie in München. Hij zette er zijn pleidooi kracht bij voor meer regulering voor sociale mediabedrijven, of toch voor de informatie die op hun kanalen wordt gepubliceerd. Volgens Zuckerberg moet er een middenweg gezocht worden tussen de regels die aan media worden opgelegd, en de regulering van telecommaatschappijen. Een uitgever is verantwoordelijk voor wat in zijn krant verschijnt, maar een telecombedrijf kan niet ter verantwoording geroepen worden wanneer iemand iets kwetsend zegt aan de telefoon, vergeleek Zuckerberg.

In een opiniestuk in de Financial Times ging hij maandagochtend op dat elan verder. Volgens Zuckerberg zijn standaarden en regels nodig om vertrouwen in instellingen en technologieën te creëren. "Ik denk dat een goede vorm van regulering Facebook op korte termijn kan schaden, maar op langere termijn zal het beter zijn voor iedereen, ook voor ons." Zuckerberg benadrukt dat Facebook wil meewerken aan het opstellen van een regelgevend kader, en dat hij in geen geval verantwoordelijkheid wil afschuiven.

Het is niet duidelijk wanneer Zuckerberg bij de Commissie verwacht wordt/werd. Enkel commissaris Jourova laat één fotograaf toe, de ontmoeting met Vestager en Breton is "een strikt bilateraal gesprek", aldus de Commissiewoordvoerder. Er raakte in de loop van de middag een foto verspreid die maandag genomen zou zijn tijdens het bezoek van Zuckerberg aan een Brussels restaurant, maar voor het overige speelt zijn aanwezigheid in de Europese hoofdstad zich onder de waterlijn af.

bron: Belga