Paleis verlengt opdracht van Geens

Paleis verlengt opdracht van Geens
Belga / T. Roge

Koning Filip heeft de opdracht van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) verlengd tot 17 februari. Daarmee krijgt Geens een week extra de tijd om te zoeken naar oplossingen in de federale formatie. Hij kijkt daarbij nog altijd voornamelijk naar PS en N-VA, liet hij uitschijnen na zijn consultatie op het paleis.

Na afloop van de consultatie met de koning was Geens (foto) karig met commentaar. «De koning heeft mij gevraagd om verder te onderzoeken welke initiatieven genomen kunnen worden om een volwaardige regering te vormen. Ik heb twee belangrijke manieren en trefwoorden om voortgang te maken: vertrouwen en discretie. Zodat het land zo snel mogelijk naar een nieuwe regering kan geleid worden», klonk het. De CD&V-vicepremier bevestigde wel dat hij nog altijd aan een coalitie met zowel PS als N-VA werkt. «Het spreekt vanzelf dat ik ernaar streef om de partijen met het zwaarste gewicht in dit land ertoe te bewegen samen verantwoordelijkheid te nemen.»

Vertrouwen

Volgens Geens is de sfeer aan tafel op dit moment goed. «Ik heb een goed gevoel bij de menselijke contacten die ik heb», zei hij. «Als ik signalen zie dan houd ik dat liever voor mezelf, maar ik kan zeggen dat ik op dit ogenblik het vertrouwen geniet van alle partijen om verder te zoeken naar mogelijkheden om uit deze situatie te geraken.»