Weerbericht: regen voor de storm

door
Belga
Leestijd 2 min.

Deze namiddag trekt een verzwakte regenzone vanaf het westen het land in. In het westen regent het in het begin van de namiddag en wordt het later droog. In het centrum is het eerst droog met nog enkele opklaringen en volgt er later regen bij tussenpozen. In het oosten blijft het deze namiddag nog droog met eerst nog enkele opklaringen, later wordt het er zwaarbewolkt. Het is zacht met maxima van 8 graden in Hoog-België tot 13 graden in de Kempen. De wind waait matig uit zuidwest met pieken tot 50 kilometer per uur, meldt het KMI.

's Avonds is het droog in het westen met brede opklaringen, in het centrum en het oosten is er kans op (lichte) regen. 's Nachts wordt het overal droog en blijft het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt. Op de Ardense Hoogten kan laaghangende bewolking het zicht beperken. In het westen van het land blijven brede opklaringen mogelijk. De minima liggen tussen 4 en 8 graden. De wind neemt tegen het einde van de nacht toe, met kans op rukwinden tot 50 à 60 kilometer per uur.

Morgen wordt het zwaarbewolkt en stormachtig met perioden van regen of motregen. De wind is eerst vrij krachtig tot zeer krachtig uit zuidwestelijke richtingen met rukwinden die oplopen tot 80 à 90 kilometer per uur. In de namiddag wordt de zuidwestenwind zeer krachtig tot lokaal stormachtig met rukwinden tot 100 à 110 kilometer per uur, of lokaal wat meer, die tot schade kunnen leiden. Met maxima van 8 tot 13 graden is het wel nog altijd zacht. Het KMI heeft voor zondag code oranje afgekondigd.

Morgenavond en in de nacht naar maandag trekt een actief koufront vanaf de kust door het land richting Ardennen en verwachten we de zwaarste rukwinden. Het is meestal zwaarbewolkt met regen, soms matige tot hevige regen en zelfs kans op onweer. De wind ruimt van zuidwest naar westzuidwest en blijft overwegend zeer krachtig in het binnenland en stormachtig aan zee. Er zijn rukwinden mogelijk van 110 tot 130 kilometer per uur, of lokaal mogelijk wat meer. De kans op schade is groot. De minima liggen tussen 2 en 8 graden.

Ook maandag wordt een wisselvallige en onstuimige dag met buien en tussendoor toch ook enkele opklaringen. In de Ardennen kunnen de buien vergezeld zijn van smeltende sneeuw of korrelhagel. De maxima liggen tussen 3 en 9 graden. Het waait nog steeds hard uit west tot zuidwest met felle windstoten tot 90 of lokaal 100 kilometer per uur.

Dinsdag blijft het wisselvallig met veel wind, met vooral ten zuiden van Samber en Maas buien die gepaard kunnen gaan met korrelhagel en een donderslag. In de Ardense hoogten valt er (smeltende) sneeuw. Er zijn nog rukwindel van 70 tot 80 kilometer per uur, met maxima tussen 1 graad in de Hoge Venen en 8 graden in Vlaanderen.

bron: Belga