Storm Ciara - KMI voert voorlopig code geel in voor doortocht storm Ciara zondagmiddag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het KMI heeft voor de periode vanaf zondagmiddag tot maandagmorgen in heel België code geel afgekondigd omdat de storm Ciara dan over ons land trekt. Er kunnen rukwinden tot 120 kilometer per uur voorkomen. De kans is ook reëel dat zaterdag beslist wordt het waarschuwingsniveau op te voeren tot code oranje. In dat geval zal het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid oproepen om weg te blijven uit bossen en parken. Het KMI verwacht dat de wind zondag snel zal toenemen. In de voormiddag worden rukwinden van 80 tot lokaal 100 km per uur verwacht. Zondagavond en in een deel van de nacht nemen de rukwinden zelfs nog verder toe en is er gevaar voor pieken tussen 100 en 120 kilometer per uur. Lokaal kunnen die zelfs nog verder oplopen.

Het KMI heeft daarom voor heel België waarschuwingscode geel uitgevaardigd tussen zondag 12 uur en maandagmorgen 1 uur. Het gaat echter maar om een voorlopige inschatting. Als de huidige weerprognoses zaterdag bevestigd worden, dan wordt het waarschuwingsniveau opgeschaald tot oranje, benadrukt het KMI.

Het ANB wijst erop dat het "totaal onverantwoord" is om bij code oranje in een bos te gaan wandelen. Het Agentschap roept dan ook op om dat niet te doen. "De bomen hebben nog weinig wind te verduren gekregen en er hangen dus nog flink wat kwetsbare takken aan de bomen. Daarnaast is het zeer nat door de vele regen van de voorbije weken, waardoor bomen minder stevig in de grond geworteld zijn. Een hevige storm zou dus flink wat schade kunnen veroorzaken."

Maandag zal het ook 's ochtends en overdag hard waaien. Maar de verwachting is dat de meest extreme rukwinden tegen dan wel verdwenen zijn.

bron: Belga