Sojoez-draagraket lanceert susccesvol 34 telescomsatellieten tegelijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Sojoez-draagraket heeft de voorbije nacht succesvol 34 satellieten voor de OneWeb-constellatie gelanceerd, zo hebben het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos en het Europese lanceerbedrijf Arianespace bekendgemaakt. Om 22.42 uur Belgische tijd vertrok vanop Bajkonoer in Kazachstan een Sojoez-2.1b draagraket, aangevuld met een baaninjector van het type Fregat. Die zette na twee ontbrandingen in de vooropgestelde bijna polaire baan op zowat 450 km hoogte 34, elk 147 kilo wegende, kunstmanen uit voor de constellatie OneWeb. Die zal uiteindelijk minstens 648 kunstmanen omvatten voor wereldwijd breedbandinternet, naar analogie van Starlink dat een initiatief is van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De laatste OneWebs kwamen ongeveer 3 uur 45 minuten na de lancering vrij.

Voor de uitbouw van OneWeb zal Arianespace nog 19 andere Sojoez-draagraketten lanceren, ook vanop de Europese basis Kourou en de nieuwe Russische ruimtehaven Vostotsjni. Ook de eerste vlucht van een Ariane-6 is voor rekening van OneWeb.

Dit jaar zijn er niet minder dan tien lanceringen voor OneWeb, telkens met 32 tot 36 satellieten. Zodoende zou nog voor het einde van het jaar beperkte dienstverlening mogelijk zijn.

De eerste zes OneWebs zijn ook door Arianespace gelanceerd, met name op 27 februari 2019 met een Sojoez-ST vanop Kourou.

bron: Belga