Klimaatspijbelaars begonnen aan mars voor het redden van de oceanen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De klimaatspijbelaars van Youth for Climate (YFC) zijn omstreeks 14 uur begonnen aan hun eerste mars van 2020. De betoging staat naar aanleiding van de Internationale Week van de Oceaan volledig in het teken van het beschermen van de oceanen. Boegbeelden Anuna De Wever en Adélaïde Charlier lopen mee in de klimaatmars. De meisjes zijn terug na een maandenlange trip in Latijns-Amerika, al zetten ze nu wel een stap terug uit YFC aangezien ze stage lopen bij de Europese fractie van groenen. Doordat Anuna en Adélaïde afstand nemen, wil YFC de beweging breder trekken en niet enkel op één persoon focussen. Meerdere klimaatjongeren krijgen zo een stem.

"We staan volledig achter hun stage en hopen zo de jongeren dichter bij de beleidsmakers te brengen en omgekeerd ook onze boodschap beter tot bij de beleidsmakers te krijgen. We komen nu al meer dan een jaar op straat en er is niets veranderd", vertelt Lola Segers, een van de nieuwe woordvoerders van YFC.

Het Europakruispunt begon vanaf 13.30 uur vol te lopen met honderden klimaatbetogers en nadat de menigte goed aangedikt was, zette die zich om 14 uur in gang. De klimaatjongeren die zich niet hebben laten afschrikken door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts' expliciete veroordeling van het spijbelen wandelen naar eindpunt Brussel-Zuid.

Youth for Climate besloot om vanaf dit jaar doelgerichter te werken op verschillende thema's rond klimaatopwarming en deze mars voor de oceanen is daar het eerste resultaat van. De klimaatjongeren willen waarschuwen voor de huidige staat van de oceanen, want de temperatuur van het wateroppervlak stijgt en dat veroorzaakt zuurstofarmoede. De vitale ecosystemen van de oceanen komen daardoor in gevaar, waarschuwen de jongeren van YFC. En ze wijzen ook op de plastic soep die de vissen bedreigen en de stijgende zeespiegel die de mens bedreigt.

bron: Belga