Klimaatspijbelaars trekken na lange pauze weer de straat op

Na een lange tijd van afwezigheid strijken de klimaatspijbelaars van Youth for Climate (YFC) vandaag opnieuw neer in de Brusselse straten. Met een mars van Brussel-Centraal naar Brussel-Zuid vragen ze aandacht voor de problematische toestand van de oceanen en de sterke link met klimaatverandering.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De nieuwe spijbelactie kadert in de 'Internationale week van de Oceanen' die vrijdag 7 februari eindigt. Voor YFC is het de eerste klimaatmars sinds de organisatie besliste om specifieker rond bepaalde thema's te gaan werken.

"Het blijft een vrij klassieke mars. We komen nog altijd met zoveel mogelijk jongeren op straat, er zijn megafoons en we gaan muziek afspelen. Maar er zijn ook nieuwe dingen. Er komt een percussiegroep trommelen, er zijn enkele randevenementen en Greenpeace zal met smeltende ijspinguïns meelopen", vertelt Lola Segers van YFC.

Ben Weyts geen fan

De klimaatspijbelaars verzamelen om 13.30 uur aan het Europakruispunt aan Brussel-Centraal en van daaruit trekt de mars naar het eindpunt Brussel-Zuid. Of er een grote opkomst zal zijn, is afwachten. Zeker nu Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag het spijbelen voor de mars nogmaals expliciet veroordeelde.

"We hopen dat jongeren niet worden afgeschrikt. We proberen een probleem aan te kaarten en ja, we moeten daarvoor tegen de grenzen aan duwen. Het feit dat minister Weyts dit opnieuw aanhaalt is een teken dat hij het probleem niet bij de bron wil aanpakken", verklaart Segers.

Grootouders mee op de bres

De klimaatjongeren krijgen vrijdag opnieuw steun van de Grootouders voor het Klimaat. "De echte spijbelaars zijn voor ons de Vlaamse ministers. Zij slaan de waarschuwingen van de klimaatwetenschappers in de wind", stellen de grootouders.