Echte test voor Buttigieg wordt voorverkiezing in New Hampshire

Echte test voor Buttigieg wordt voorverkiezing in New Hampshire

We mogen nog niet te veel conclusies trekken na de overwinning van Pete Buttigieg bij de caucus in Iowa. De grote test voor hem wordt de voorverkiezing in New Hampsire volgende week. Dat zegt professor internationale politiek aan de KU Leuven en Amerikakenner Bart Kerremans. Wel is duidelijk dat Joe Biden en Elizabeth Warren de grote verliezers zijn. “Er speelden wel wat elementen in het voordeel van Buttigieg in Iowa. Zo was hij burgemeester in Indiana (een staat die ook in de “Midwest” ligt, red.) en had hij zich heel goed georganiseerd in de staat”, zegt Kerremans. Zo had de 38-jarige voormalige burgemeester van South Bend zijn vrijwilligers heel goed voorbereid op de overgang tussen de eerste en de tweede ronde van de caucus, om mensen die in de eerste ronde voor Biden hadden gestemd en in de tweede ronde een andere kandidaat moesten kiezen, naar het kamp van Buttigieg te lokken.

Of Buttigieg bij de topkandidaten zal blijven, kunnen we pas zeggen na de verkiezing op 11 februari in New Hampshire. “Hij vertrekt in een goede positie en als hij in New Hampshire een goed resultaat haalt, kan hij de vaandeldrager worden voor de meer gematigde kiezer”, zegt Kerremans. Buttigieg heeft enkele voordelen tegenover andere kandidaten, omdat hij aanhangers heeft in alle leeftijdsgroepen en een breed politiek ideologisch spectrum dekt. Zo scoort Sanders vooral bij jongere kiezers en is hij uitgesproken links, terwijl de gematigde Joe Biden eerder oudere kiezers aantrekt.

De grote verliezers van de Democratische caucus zijn Joe Biden en Elizabeth Warren. “Warren heeft heel hard ingezet op de organisatie in Iowa en het ziet er voor haar heel slecht uit. Ze lijkt de strijd tegen Sanders te hebben verloren, en de kans is klein dat ze dat gaat kunnen rechtzetten tegen de primary in New Hampshire”, zegt Kerremans. Het verlies van Biden kan dan weer te maken hebben gehad met zijn zwakke plekken tijdens debatten, maar die hadden alle kandidaten. “Zijn belangrijkste argument om kiezers aan te trekken is dat hij kan winnen van Donald Trump, maar dat is niet duidelijk gebleken uit peilingen”, zegt Kerremans. “Hij staat wel sterk op vlak van buitenlands beleid. Dat bleek ook uit de entry polls bij de caucus, dat wie buitenlands beleid belangrijk vindt, een voorkeur had voor Biden.”

bron: Belga