"Echte test voor Buttigieg wordt voorverkiezing in New Hampshire"

We mogen nog niet te veel conclusies trekken na de overwinning van Pete Buttigieg bij de caucus in Iowa. De grote test voor hem wordt de voorverkiezing in New Hampsire volgende week. Dat zegt professor internationale politiek en Amerikakenner Bart Kerremans. Wel is duidelijk dat Joe Biden en Elizabeth Warren de grote verliezers zijn.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 3 min.

"Er speelden wel wat elementen in het voordeel van Buttigieg in Iowa. Zo was hij burgemeester in Indiana (een staat die ook in de 'Midwest' ligt, red.) en had hij zich heel goed georganiseerd in de staat", zegt Kerremans. Zo had de 38-jarige voormalige burgemeester van South Bend zijn vrijwilligers heel goed voorbereid op de overgang tussen de eerste en de tweede ronde van de caucus, om mensen die in de eerste ronde voor Biden hadden gestemden in de tweede ronde een andere kandidaat moesten kiezen, naar het kamp van Buttigieg te lokken.

Vaandeldrager voor gematigde kiezer?

Of Buttigieg bij de topkandidaten zal blijven, kunnen we pas zeggen na de verkiezing op 11 februari in New Hampshire. "Hij vertrekt in een goede positie en als hij in New Hampshire een goed resultaat haalt, kan hij de vaandeldrager worden voor de meer gematigde kiezer", zegt Kerremans. Buttigieg heeft enkele voordelen tegenover andere kandidaten, omdat hij aanhangers heeft in alle leeftijdsgroepen en een breed politiek ideologisch spectrum dekt. Zo scoort Sanders vooral bij jongere kiezers en is hij uitgesproken links, terwijl de gematigde Joe Biden eerder oudere kiezers aantrekt.

Warren en Biden grote verliezers

De grote verliezers van de Democratische caucus zijn Joe Biden en Elizabeth Warren. "Warren heeft heel hard ingezet op de organisatie in Iowa en het ziet er voor haar heel slecht uit. Ze lijkt de strijd tegen Sanders te hebben verloren, en de kans is klein dat ze dat gaat kunnen rechtzetten tegen de primary in New Hampshire", aldus de KUL-professor.

Het verlies van Biden kan dan weer te maken hebben gehad met zijn zwakke plekken tijdens debatten, maar die hadden alle kandidaten. "Zijn belangrijkste argument om kiezers aan te trekken is dat hij kan winnen van Donald Trump, maar dat is niet duidelijk gebleken uit peilingen", zegt Kerremans. "Hij staat wel sterk op vlak van buitenlands beleid. Dat bleek ook uit de entry polls bij de caucus, dat wie buitenlands beleid belangrijk vindt, een voorkeur had voor Biden."

Michael Bloomberg

En miljardair Michael Bloomberg? Die komt pas in actie op Super Tuesday (3 maart), en maakt volgens Kerremans nog kans indien er na de eerste vier voorverkiezingen geen uitgesproken winnaar is.

Kerremans denkt tot slot niet dat de technische problemen bij de telling van de stemmen in Iowa een invloed zullen hebben op het verdere verloop van de verkiezingen, maar ze zullen er wel voor zorgen dat de Iowa-caucus zelf in vraag wordt getrokken. "De echte discussie komt er binnen vier jaar, niet specifiek over het systeem van de caucus, maar wel over die in Iowa", zegt Kerremans. "Een caucus organiseren is sowieso complex en de opkomst is lager omdat ze op één specifiek moment worden georganiseerd, en Iowa heeft zijn polepositie in de verkiezingen net omdat er caucuses plaatsvinden, net als New Hampshire als eerste komt met een primary."

State of the Union

De komende verkiezingstijd verwacht Kerremans trouwens een stevig politiek opbod tussen de Democraten en Republikeinen, dat nog versterkt zal worden door het feit dat Donald Trump in de nacht van woensdag op donderdag door de Senaat zal worden vrijgesproken in het impeachmentproces.

"Het wordt een triomf voor Trump, en hem kennende gaat hij het heel offensief spelen", zegt Kerremans. Dat voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi Trumps State of the Union dinsdag verscheurde, noemt Kerremans dan weer heel onprofessioneel. "Ze leverde zo beeldmateriaal aan dat in heel veel Republikeinse spotjes gebruikt zal worden."