Eerste besmetting met coronavirus in België heeft “geen enkele consequentie” voor grote publiek

Eerste besmetting met coronavirus in België heeft "geen enkele consequentie" voor grote publiek

Voor het grote publiek heeft de eerste bevestigde besmetting in ons land met het coronavirus “geen enkele consequentie”. Dat zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus. De besmette persoon, die zaterdag gerepatrieerd werd met acht anderen uit China, verbleef in quarantaine. Van Gucht zegt dat het publiek nu vooral de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor de seizoensgriep moet in acht nemen. “Dat is waar we op dit moment mee moeten bezig zijn”, zei hij op een persconferentie.

Op die persconferentie bevestigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat een van de negen Belgen die zaterdag vrijwillig gerepatrieerd werden uit China dus positief testte op het coronavirus. Chinese dokters hadden de negen Belgen nog gescreend voor ze het vliegtuig opstapten, maar het is pas bij tests in het laboratorium in Leuven dat de positieve besmetting aan het licht kwam. Die positieve test werd ook bevestigd.

“We hebben de negen personen gisterenavond ingelicht. De persoon die positief testte, is overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis”, zei De Block. De betrokken persoon zou geen symptomen hebben en kalm blijven onder de situatie.

Volgens De Block zullen de komende dagen de andere acht anderen verder getest worden. Zij moeten veertien dagen in quarantaine blijven. Maar viroloog Marc Van Ranst zegt dat de kans dat ze alsnog besmet blijken met de dag kleiner wordt. “De gemiddelde incubatietijd van het virus bedraagt ongeveer een week”, zei hij.

De negen verbleven van elkaar gescheiden in individuele kamers in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek.

bron: Belga